Sva proizvodna i distributivna preduzeća EPRS ostvarila pozitivan finansijski rezultat

Sva proizvodna i distributivna preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ ostvarila su pozitivan finansijski rezultat u poslovanju prošle godine. Najbolji rezulat ostvarile su Hidroelektrane na Trebišnjice (HET) koje su prikazale dobit od 23,8 miliona KM (oko 12 miliona evra).

Inače, u godini energetske krize i rekordno visokih cena električne energije, pet proizvođača struje iz sistema ERS prikazala su ukupnu neto dobit od oko 43,5 miliona KM (oko 21 milion evra).

Iza HET, najveću dobit ima RiTE “Gacko” sa oko 10,8 miliona KM (oko pet miliona evra), pa preduzeće „HE na Vrbasu“ sa dobiti od 5,4 miliona KM ( oko 2,5 miliona evra). Zatim „HE na Drini“ koje su prikazale dobit od 2,9 miliona KM, te RiTE „Ugljevik“ 573.895 KM (oko 270.000 evra).

Dobit prikazala i distributivna preduzeća iz EPRS

Pet distributivnih predzueća ostvarilo su dobit od 5,7 miliona KM, a najbolje rezultate su prikazali „Elektrodistribucija“ Pale 3,6 miliona KM i „Elektro Bijeljina“ 1,2 miliona KM. „Elektrokrajina“ je prikazala neto dobit od 605.228 KM. “Elektrohercegovina” Trebinje prikazala je dobit od 201.133 KM, a najmanji rezultat ima “Elektro Doboj” 67.532 KM.

Finansijski rezultat holdinga još nije poznat


Još nije poznato kakav je finansijski rezultat na nivou Holdinga, jer Matično preduzeće „Elektroprivreda RS“ još nije javnosti predočilo te informacije. Upravo Matično preduzeće trguje strujom, i na domaćem i na stranom tržištu. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić još je krajem prošle godine najavio da će Matično preduzeće Elektroprivreda Republike Srpske 2022. godinu završiti sa gubitkom.

Izvor: Srpska info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *