Republika Srpska: investitori zainteresovani za projekte obnovljivih izvora energije

Primjetna je povećana zainteresovanost investitora za projekate u Republici Srpskoj iz oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno kada je riječ o solarnim parkovima i elektranama, za koje je izdato 20 lokacijskih uslova, među kojima se izdvaja solarna elektrana Bileća. Ovo je, za SRNU, izjavio ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, povodom 100 dana rada novog saziva Vlade Republike Srpske

On je istakao da je u proteklom periodu izdato 17 građevinskih dozvola, a izdvaja se dozvola za prvi vjetropark “Grebak” u Republici Srpskoj na području opštine Nevesinje. To je direktna strana investicija od 150 miliona KM i projekat od izuzetnog značaja ne samo za Nevesinje, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

Vipotnik je rekao da je u proteklih 100 dana rada izdato i 40 ekoloških dozvola, te doneseno 80 licenci za pravna i 140 za fizička lica.

U toku realizacija projekata energetske efikasnosti u javnim objektima

Vipotnik je naglasio da postoji veliko interesovanje za projekte u oblasti energetske efikasnosti u javnim objektima za šta su izdvojena značajna sredstva, jer je riječ o objektima iz oblasti prosvjete i zdravstva.

On je istakao projekat potpisan sa Svjetskom bankom u okviru kojeg je prošlo 20 objekata.

“Vrijednost ovog projekta je šest miliona evra, od čega 4,5 miliona je kreditnih sredstava, a milion i po grant sredstava za sufinansiranje”, pojasnio je Vipotnik.

Prema njegovim riječima, pokrenut je i projekat koji se odnosi na zaštitu biološke raznovrsnosti, upravljanje i finansiranje nacionalnih parkova i parkova prirode vrijedan 2,79 miliona dolara.

“Imamo i projekat energetske efikasnosti u javnim objektima koji sprovodimo sa NJemačkom razvojnom bankom i tu smo u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača za početak radova na pet objekata. U saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu /GEF/ u okviru njihove lokacije GEF osam planiramo se uključiti u pripremu i implementaciju projekata energetske efikasnosti vrijednosti 4,5 miliona evra”, rekao je Vipotnik.

Važni projekti u oblasti borbe protiv klimatskih promjena

Govoreći o projektima u oblasti klimatskih promjena, Vipotnik je rekao da resorno ministarstvo uspješno sarađuje sa UN organizacijom za hranu i poljoprivredu /FAO/.

On je podsjetio da se prvi odobreni projekat, vrijednosti 704.000 dolara, odnosi na unapređenje kapaciteta BiH za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i planiranje investicija u oblasti klimatskih promjena, što je izuzetno značajno s obzirom na to da su u ovoj oblasti u Republici Srpskoj i BiH neophodne velike investicije i što će doprinijeti intenziviranju saradnje sa Zelenim klimatskim fondom.

“Kada znamo da je borba protiv klimatskih promjena u fokusu ne samo Republike Srpske, nego i u evropskom i svjetskom fokusu, onda je ovaj projekat od izuzetnog značaja”, naglasio je Vipotnik.

Drugi projekat predstavlja nastavak projekta za razvoj Nacionalnog plana adaptacije /NAP/ koji se finansira iz sredstava Zelenog klimatskog fonda, vrijednosti 492.000 dolara, a koji će realizovati FAO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *