EPS gradi prvu solarnu elektranu Petka

U toku je izbor izvođača radova za prvu solarnu elektranu Petka, koju gradi Elektroprivreda Srbije (EPS).

Sklapanje ugovora se očekuje se u avgustu, a početkom septembra početak realizacija tog dijela projekta.

Prva solarna elektrana u EPS-ovom ogranku TE-KO Kostolac gradiće se na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa Ćirikovac. Instalisana snaga biće 9,75 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 15,6 GWh.

Izgradnja SE Petka jedan je u nizu projekata kojima se povećavaju kapaciteti EPS-a za proizvodnju zelene energije, objavio je časopis EPS Energija.

– Pripremni radovi su završeni i površina na kojoj će se graditi elektrana već je očišćena. Radnici Privrednog društva Rekultivacija i ozelenjavanje iz Kostolca uredili su 15 hektara određenih za prostor elektrane – rekao je Jovan Tošić, rukovodilac projekta izgradnje solarne elektrane Petka. – Aktivna površina panela biće na 11,62 hektara. Planirana vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara, a finansiraće se iz sredstava EPS-a. Na tender za izbor izvođača radova stiglo je šest ponuda, koje su otvorene 23. maja.

Solarna elektrana Petka krajem 2024. godine na mreži

Predstoje pregled i ocena ponuda, odluka o najpovoljnijoj ponudi i sklapanje ugovora sa izabranim ponuđačem. Predviđeni rok za realizaciju projekta je 15 meseci od trenutka kada se izvođač uvede u posao.

– Potpisivanje ugovora očekuje se polovinom avgusta, a uvođenje u posao do kraja avgusta ili početka septembra i 15 meseci nakon toga, krajem 2024. godine, trebalo bi da SE Petka bude na mreži – ocenio je Tošić.

Prema njegovim rečima elektrana Petka poslužiće EPS-u kao primer za veće objekte.

– Predviđeno je da se na Srednjem kostolačkom ostrvu (SKO) posle zatvaranja pepelišta takođe izgradi solarna elektrana, koja bi bila najverovatnije snage od 200 MW. Okvirni plan je da se u januaru 2024. godine počne sa sečom stabala, koja bi trajala 15 meseci, do marta ili aprila 2025. Onda se planira ulazak u fazu zatvaranja SKO, koja će trajati tri godine. Nakon toga, negde 2029, usledila bi izgradnja nove i znatno veće solarne elektrane. U sklopu zelene transformacije EPS-a planira se i izgradnja dve solarne elektrane Stiško polje 1 i Stiško polje 2, snage od po 500 megavata – najavio je Tošić.

Podsetimo, Elektroprivreda Srbije raspisala je u aprlilu novi, drugi po redu tender za izgradnju solarne elektrane Petka u Kostolcu.


Ova solarna elektrana snage oko 10 MW, planirana na odlagalištu jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac, najavljuje se još od 2017. godine.

Početkom prošle godine najzad je raspisan tender za gradnju, izabrani su i najpovoljniji ponuđači, ali je na kraju ipak obustavljen zbog, kako je objašnjeno “nedostatka raspoloživih sredstava za ovu namenu”.

– Usled situacije u regionu pa i kod naručioca (EPS), a posebno imajući u vidu cene nafte, naftnih derivata, uglja i električne energije, EPS će sva raspoloživa sredstva nameniti za održavanje proizvodnje, odnosno za nabavku dobara, usluga i radova neophodnih za proizvodnju energije i eksploataciju uglja – navedeno je u obrazloženju obustave tendera u maju prošle godine.

Izvor: ekapija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *