Republika Srpska ima značajan geotermalni potencijal

Republika Srpska ima značajan geotermalni potencijal izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik i izrazio spremnost institucionalne podrške francuskim kompanijama u istraživanju i investiranju u korištenje geotermalnih voda u različite svrhe.

Milorad Dodik je razgovarao u Banjaluci sa predstavnicima francuske kompanije “Geodip” koju je predvodio Žan-Žak Graf, prvi čovjek geotermalne asocijacije i predsjednik kompanije “Bajgeo”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

On je informisao predsjednika Republike Srpske o radu francuskog klastera koji okuplja više od 20 kompanija sa višedecenijskim iskustvom u realizaciji projekata toplifikacije gradova i industrijskih zona, kao i u projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije, te pokazao interesovanje za istraživanje i ulaganje na teritoriji Srpske.

Energetski potencijal geotermalnih voda u RS je procijenjen na 1260 RJ. Prisustvo geotermalnih voda najveće je na prostoru Posavine, Semberije, Banjalučke kotline i Lijevče polja.

Sa predstavnicima francuske kompanije “Geodip” razgovarao je i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić o mogućnosti investiranja u geotermalne projekte u Srpskoj i domaćem pravnom okviru koji reguliše tu oblast.


Učesnici sastanka su se saglasili da je Republika Srpska bogata ovim resursom koji koristi isključivo u zdravstvene i banjsko-rekreativne svrhe, ali ne i za proizvodnju električne i toplotne energije i da, u tom smislu, postoji prostor za saradnju, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Istaknuto je da su aktuelna energetska tranzicija i prelazak na obnovljive izvore energije dali novi i poseban značaj upravo ovom resursu i da je interes za njegovo korištenje u proizvodnji električne i toplotne energije u svijetu sve veći.

U okviru ovog udruženja djeluje francuski geotermalni klaster GEODEEP, u čijem sastavu posluje 31 kompanija, te klaster kao takav može realizovati brojne projekte po principu “ključ u ruke”.

Na sastanku je predloženo da se razmotri mogućnost podizanja saradnje na viši, institucionalni nivo, te potpisivanja sporazuma o saradnji između resornih ministarstva energetike Srpske i Francuske, koji bi bio osnova za buduće razgovore o realizaciji potencijalnih zajedničkih projekata.

Sastanku je prisustvovao i direktor kompanije “Geosejf” iz Beograda Milan Marinković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *