Republika Srpska ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi

Republika Srpska trenutno ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, ali postoji veliki pritisak EU za liberalizaciju tržišta, izjavio je direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

Petrović je u izlaganju na panelu o temi “Regionalno energetsko tržište” u okviru “Jahorina ekonomskog foruma” ukazao na ogroman pritisak iz EU za gašenje termoelektrana i putem određnih briselskih propisa, prema kojim je Republika Srpska u obavezi da do 2050. godine prestane sa proizvodnjom električne energije iz uglja.

Šta sa radnicima termoelektrana nakon napuštanja uglja

Petrović je rekao da je energija iz termoelektrana ugrožena jer nema kredita, kao ni rezervnih dijelova, pa će proizvodna cijena biti veoma visoka.

“Siguran sam da Republika Srpska neće odsustati od termoelektrana do 2050. godine, a ne isključujem ni izgradnju zamjenskih. Mislim da će se uvijek naći neko ko je spreman da uloži u to”, izjavio je Petrović i dodao da je cijena električne energije iz termoelektrana u Srpskoj oko 60 evra.

Cijena energije iz termoelektrana u RS 60 evra

Luka Petrović

On je naglasio da je namjera Republike Srpske da iskoristi maksimalne mogućnosti postojećih objekata u termoenergetici, ali potencijalno da ostatak uglja iskoristi u zamjenskoj termoelektrani, bez obzira kako neko na to gledao, jer stabilnost na ovom području ne može biti ostvarena bez bazne energije.

Za Republiku Srpsku, istakao je Petrović, najvažnije pitanje je šta će se poslije programa energetske tranzicije desiti sa radnicima iz regija koje gravitiraju termoelektranama Gacko i Ugljevik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *