Republika Srpska: cijene struje i dalje najniže u regionu

Cijene električne energije u Republici Srpskoj i dalje su najniže u regionu, izjavio je generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović i naveo da je za gotovo 90 % građana očuvana ista cijena struje i nakon uvođenja novih tarifa, kojim su zaštićeni potrošači koji manje troše.


Petrović je pojasnio da su nove tarife uspostavljene da bi se zaštitili građani koji troše manje električne energije i domaći elektroenergetski sistem, a da će oni koji troše više od 1.500 kilovat-časova mjesečno imati veće cijene.

Cijena za domaćinstva 29 evra po megavat-času

“Građani u Srpskoj i dalje plaćaju struju 29 evra po megavat-času, a privreda 65 evra, dok na primjer u Hrvatskoj plaćaju do 58 evra, a u Sloveniji još skuplje”, rekao je Petrović na godišnjoj konferenciji za novinare i naveo da takve tarife postoje i u Srbiji i Hrvatskoj, a uvodi ih i Federacija BiH.

On je pojasnio da cijenu distributivne mrežarine koja utiče na cijenu struje ne određuje ERS nego Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske na osnovu proizvodnog miksa, koji je promjenjiv, a od čega zavise ti troškovi.

Izvršni direktor za snabdijevanje ERS-a Zoran Vuković pojasnio je da se energetska kriza iz Evrope zbog sukoba u Ukrajini prelila i na domaću elektroprivredu zbog čega su cijene struje na tržištu prošle godine dostizale i do 1.000 evra po megavat-času.

On je istakao da je potrošači u Srpskoj, međutim, nisu osjetili tu energetsku krizu i da ih je ERS snabdijevao po cijenama koje su najpovoljnije u regionu, dok su mnogi potrošači u regionu i Evropi imali čak i restrikcije i poskupljenje struje po nekoliko puta.

Elektroprivreda subvencionisala domaćinstva i male kupce električne energije sa 192 miliona KM

Vuković je naveo da je ERS, nasuprot tome, domaćim potrošačima iz javnog snabdijevanja električnu energiju isporučivao po cijeni od samo 55,4 KM po megavat-času i tako ih subvencionisao sa 192 miliona KM, što je bio ogroman udar na ERS, ali će i ove godine subvencionisati domaći konzum sa oko 55 miliona KM.

On je pojasnio da su zbog zaštite elektroenergetskog sistema morale da se uvedu blok tarife i opsezi potrošnje, navodeći da ERS ne može da subvencioniše neracionalnu potrošnju za one koji troše više od 1.500 kilovat-časova struje mjesečno jer bi onda morali kupovati skupu struju na tržištu, a bilo bi i ispada na mreži.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *