Remont u Rafineriji nafte Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu.

Ovo je izjavila ministarka energetike i rudarstva Srbije, Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom, dodajući da je to rezultat zalaganja svih učesnika u projektu.

Na sastanku je razgovarano o saradnji dveju zemalja na projektima u sektoru energetike, među kojima je i remont u Rafineriji nafte Pančevo.

Ovo postrojenje je od velikog značaja ne samo za energetski sektor, već i za čitavu privredu i veoma je važno da se čitav posao završi do kraja ove nedelje, naglasila je ministarka.

Iz Rafinerije je ranije saopšteno da će biti izvedeni planski remontni i investicioni radovi na većini procesnih postrojenja koji će omogućiti unapređenje proizvodnih procesa, kao i povećanje pouzdanosti rada postrojenja u prerađivakom kompleksu NIS-a. Reč je o najvećem po obimu i kompleksnosti kapitalnom remontu u istoriji pančevačke rafinerije, a vrednost radova i investicija u razvoj procenjuje se na 95 miliona evra.

Sagovornici su razgovarali i o projektu proširenja skladišta gasa u Banatskom Dvoru, u vlasništvu „Srbijagasa” i ruskog „Gasproma”, koji je jedan od prioritetnih projekata u energetskom sektoru i od velikog značaja za sigurnost snabdevanja Srbije prirodnim gasom.

Ministarka je istakla dobru saradnju sa ruskim partnerima na revitalizaciji HE „Đerdap 1”, kojom je Srbija dobila dodatnih približno 100 megavata zelene energije.

Ona je ukazala na to da, nakon uspešnog završetka ovog projekta, Ministarstvo planira i revitalizaciju HE „Đerdap 2”, koja će značiti veću energetsku stabilnost, kao i produženje životnog veka agregata, kao što je urađeno i sa HE „Đerdap 1“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *