EU: Povećan izvoz sirovina koje mogu da se recikliraju

Izvoz sirovina koje mogu da se recikliraju, uključujući otpad i nusproizvode, iz Evropske unije u zemlje koje nisu članice prošle godine je iznosio 39,3 miliona tona, nastavljajući trend rasta u proteklih 20 godina.

Obim izvoza sirovina koje se mogu reciklirati se od 2004. godine povećao za 74 odsto, odnosno 16,7 miliona tona saopštila je danas evropska služba za statistiku Eurostat.

U istom periodu se uvoz sirovina koje mogu da se recikliraju iz zemalja van EU u zemlje članice smanjio za 8,6 odsto (3,8 milona tona) i prošle godine je iznosio 39,8 miliona tona.

Najviše se izvozio metal (21 milion tona), koji je činio 54 odsto izvezenih sirovina koje se recikliraju, zatim papir i karton (18 odsto) i sirovine organskog porekla (11 odsto).

Kada je reč o uvozu, najveći procenat čine organske sirovine – 61 odsto, odnosno 24,4 miliona tona. Iza njih su metal (14 odsto) i minerali sa pet miliona tona (13 odsto).

Izvor: Eurostat
Turska i Brazil glavni trgovinski partneri

Turska je bila najveća izvozna destinacija gde je poslato 12,2 miliona tona sirovina koje mogu da se recikliraju.

Na drugom mestu bila je Indija (5,2 miliona tona), zatim Ujedinjeno Kraljevstvo (3,5 miliona tona), Egipat (1,7 miliona tona) i Indonezija (1,5 miliona tona).

U EU su te sirovine uglavnom uvožene iz Brazila (9,7 miliona tona), Argentine (4,5 miliona tona), Ujedinjenog Kraljevstva (3,5 miliona tona), Ukrajine (2,5 miliona tona) i SAD (2,5 miliona tona).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *