Raste potražnja za peletom – cijena 500-560 KM

Cijene peleta se trenutno kreću od 500 do 560 maraka po toni i jednostavno je nemoguće ići ispod te cijene. Ovo je izjavio predstavnik proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović za “Glas Srpske”.

“Cijene ovog energenta su ove godine više za od 50 do 100 maraka u odnosu isti period lani, jer je sve poskupjelo od struje do šume, ali svakako su niže u odnosu na jesen”, rekao je Ivanović.

Nakon višemjesečnih problema koji su mučili proizvođače peleta u BiH, njihovim mukama se nazire kraj, jer je potražnja za ovim energentom za narednu sezonu, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu već počela.

Ivanović kaže da je u protekla dva-tri mjeseca pa i više tržište bilo gotovo mrtvo, jer su kupci čekali da cijene ovog energenta dodatno padnu

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu propuštena je značajna mogućnost da se domaći proizvođači pozicioniraju i ostvare dobit na ino-tržištu zbog zabrane izvoza.

“Proizvođači su bili u značajnim gubicima zbog čega su smanjili proizvodnju, dok su neki čak i stali jer su smatrali da je nepotrebno, s obzirom na to da ne postoji potražnja, a pri tome je i zima bila blaga”, rekao je Ivanović.

Slaba zainteresovanost za cijepano drvo

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić kaže da je potražnja za cijepanim drvetom ravna nuli.

“Drva ima na pretek, a kupaca ni za lijeka. Nadam se da će, kako vrijeme odmiče, potražnja krenuti jer cijene u narednom periodu mogu biti samo više, nikako niže. Cijena palete ogrevnog drveta trenutno se kreće oko 250 maraka”, kazao je Brkić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *