Rast potražnje za električnom energijom usporava u 2023. godini – IEA

Globalni rast potražnje za električnom energijom će, u 2023. godini, oslabiti, prije nego što ponovo ubrza 2024. godine

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora mogla bi da nadmaši proizvodnju iz uglja već 2024. godine, ako vremenski uslovi budu povoljni. 

Istovremeno, obnovljivi izvori energije će zadovoljiti svu dodatnu potražnju u 2023. i 2024. godine.

Do 2024. godine udio proizvodnje iz obnovljivih izvora u globalnom snabdjevanju električnom energijom po prvi put će premašiti jednu trećinu, navodi se u najnovijem Izvještaju Međunarodne agencije za energiji (IEA) o tržištu električne energije.

  • Očekuje se da će globalni rast potražnje za električnom energijom oslabiti 2023. prije nego što se ubrza 2024.

Uz smanjenje rasta globalne potražnje u 2023. godini, očekuje se da će samo povećanje obnovljivih izvora pokriti svu dodatnu potražnju, ne samo ove, već i 2024. godine, kada se očekuje da će se rast potražnje za električnom energijom opet ubrzati. 

Očekuje se da će potražnja za energijom rasti za nešto manje od 2% u 2023. godini, u odnosu na stopu od 2,3% u 2022. i prosječnu godišnju stopu rasta od 2,4% zabilježenu tokom perioda 2015-2019. godine. 

Ovo je rezultat pada potražnje za električnom energijom u razvijenim ekonomijama, koje se suočavaju sa posljedicama globalne energetske krize i sporijeg ekonomskog rasta. 

Kako se očekivanja za ekonomske izglede popravljaju, predviđa se da će se, u 2024. godini, globalna potražnja za električnom energijom vratiti na 3,3%.

Očekuje se da će potražnja za električnom energijom u Evrospkoj uniji zabilježiti pad od 3% u 2023. godini, nakon što je već pala za 3% u 2022. godini. Pad u potražnji je rezultat manje potrošnje u industriji, koja se bori sa povišenim cijenama energije.

Značajan pad potražnje u razvijenim ekonomijama u suprotnosti je sa rastom uočenim u ekonomijama u razvoju kao što su Kina i Indija. 

Prosječne cijene energije u Evropi i dalje dvostuko veće nego 2019.

Veleprodajne cijene električne energije ostaju visoke u mnogim zemljama uprkos značajnom padu, iako postoje regionalne razlike.  

Kako su cijene energenata kao što su gas i ugalj značajno pale u prvoj polovini 2023. godine, veleprodajne cijene električne energije u mnogim regijama pale su u odnosu na prethodne nivoe. 

Evropske veleprodajne cijene prepolovile su se u odnosu na svoje rekordne vrijednosti u 2022. godini i blizu su prosjeka iz 2021. godine. Uprkos tome, prosječne cijene u Evropi su i dalje dvostruko veće u odnosu na 2019. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *