Radioaktivni otpad neće biti odlagan na Trgovskoj gori do 2028. godine

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Sarajevu da je sa Slovenijom dogovoreno da se radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” nastavi odlagati na postojećoj lokaciji, u okviru same elektrane, do 2028. godine.

Plenković je na konferenciji za novinare sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto rekao da je to dogovoreno na sastanku međudržavne komisije Hrvatske i Slovenije.

“Ovim se na neki način relaksira ova tema i u BiH i u hrvatskoj javnosti. Nastavićemo razgovore sa Slovenijom i naravno sa BiH u skladu sa dobrosusjedskim odnosima i svim pravilima koje se tiču ove važne tema”, poručio je Plenković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nukelarne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, što je izazvalo strah kod građana 13 opština u slivu rijeke Une.

Prema Nacionalnom programu sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatske donijela krajem 2018. godine, Trgovska gora i kasarna Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada, čemu se protivila BiH i Republika Srpska.

Vipotnik: odluka o odlaganju prva pobjeda do konačnog cilja

Dogovor Slovenije i Hrvatske o odgađanju odlaganja otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” na Trgovskoj gori do 2028. godine prva je pobjeda do konačnog cilja – da Hrvatska bude spriječena u namjeri da na granici sa BiH izgradi nuklearni objekat.

Ovo je izjavio ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i naglasio da će ovo biti dodatni podsticaj ekspertima i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH u zaštiti prava svojih građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *