Putevi u Bosni i Hercegovini među najsporijim na svijetu – analiza MMF-a

Putevi u Bosni i Hercegovini su među najsporijim na svijetu, sa prosječnom brzinom između 30 i 60 km/h.

Ovo je BiH svrstalo u najslabiju kategoriju zemalja u analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je mjerio kvalitet puteva u 162 zemlje koristeći Google Maps, kako bi odredio srednje ili prosječno vrijeme potrebno za vožnju između velikih gradova, koji su međusobno udaljeni najmanje 80 kilometara.

Prema analizi MMF-a, najbrži putevi na svijetu nalaze se u bogatijim ekonomijama uključujući Sjedinjene Države, Portugal, Saudijsku Arabiju i Kanadu, gdje je prosječna brzina 91 – 110 km/h.

Interesantno je da su u ovoj grupi država, sa najvećom prosječnom brzinom, Srbija, Hrvatska i Grčka, od zemalja iz regiona. Crna Gora je, s druge strane, svrstana u najgoru grupu, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom.

U Evropi, zanimljivo je da je Norveška u grupi zemalja sa prosječnom brzinom na putevima od 61 do 75 km/h, dok su Velika Britanija, Danska, Švedska, Švajcarska i Baltičke zemlje u kategoriji od 76 do 90 km/h.

U Bugarskoj je prosječna brzina na putevima od 76 do 90 km/h, a u Rumuniji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji 61 do 75 kilometara na sat.

Najsporiji putevi se nalaze u najsiromašnijim zemljama, što je još jedna prepreka inkluzivnom rastu, navodi se u analizi.

U objašnjenju MMF-a navodi se da je teško svesti kvalitet puteva u jednu statistiku. Ovo je jednostavan pokazatelj ne odražava sigurnost na putevima, raspoloživost drugih vidova transporta ili saobraćajne gužve tokom špica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *