Izgradnja naftovoda Srbija–Mađarska jedan od prioritetnih projekata

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa vršiocem dužnosti direktora „Transnafte” Bogdanom Kuzmanovićem o pripremama za izgradnju naftovoda Srbija–Mađarska.

Đedović je tom prilikom podsetila na to da je, ubrzo nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju o izgradnji naftovoda sa Mađarskom, formirana posebna radna grupa za ovaj projekat, čime se praktično krenulo u njegovu realizaciju.

Prema njenim rečima, cilj je da se izgradnjom ovog naftovoda dobije još jedan pravac snabdevanja sirovom naftom, kao što već postoji kada je u pitanju prirodni gas, a time će se postići veća sigurnost snabdevanja domaće rafinerije, a time i našeg tržišta.

Ministarka je napomenula da je Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, koji je usvojila Vlada Srbije, izgradnja naftovoda Srbija–Mađarska prepoznata kao jedan od prioritetnih projekata.

Sa predstavnicima „Transnafte”, koja će biti investitor na ovom projektu, razgovarano je o narednim koracima koji su planirani u vezi sa njegovom realizacijom, a tiču se pre svega izrade planske i tehničke dokumentacije.

Takođe, bilo je reči i o drugim projektima važnim za povećanje kapaciteta za skladištenje nafte i naftnih derivata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *