Proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva u padu u više od polovine zemalja svijeta

Proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva dostigla je vrhunac prije najmanje pet godina, u 107 od 215 zemalja svijeta i od tada je u padu.

Prema analizi organizacije Ember, emisije iz sektora električne energije u ovim zemljama, koje čine 38 % globalne potražnje za električnom energijom, smanjene su za otprilike 20 % u posljednjih 10 godina.

Od 2000. godine, 78 od ovih ekonomija počelo je da smanjuje udio fosilnih goriva povećanjem proizvodnje električne energije iz čistih izvora energije.

U zemljama koje pokrivaju 50 % globalne potražnje za električnom energijom, proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva je opala nakon vrhunca prije najmanje godinu dana.

O tome najbolje govori podatak da je proizvodnja iz fosilnih goriva porasla, u 2022. godini, porasla za 1,2 % – u poređenju sa istorijskom prosječnom godišnjom stopom rasta od 1,6% između 2011. i 2021. godine.

Proizvodnja fosilnih goriva u Evropskoj uniji (EU) pala je za 30 % u odnosu na najviši nivo, a u Okeaniji i Sjevernoj Americi za 20 %, odnosno 15 %.

Jedine regije u kojima se očekuje vrhunac proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva su Azija i Bliski istok.

Prema prognozama, proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva kreće se prema globalnom vrhuncu. Kako se ovaj trend nastavlja, otvara novu eru u kojoj će emisije iz elektroenergetskog sektora strukturno opadati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *