Upućen zahtjev za produženje olakšica pri kupovini električnih automobila u BiH

Privredna komora FBIH, Udruženje za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima uputili su zahtjev za produženje Odluke o suspenziji carina na uvoz električnih vozila, smanjenju carine na uvoz hibridnih vozila i proširenju ove odluke na električni teretni i autobusski program.

Zahtjev je upućen Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je ranije ove godine uputilo inicijativu Savjetu Ministara Bosne i Hercegovine o suspenziji carina na električne automobile i umanjenju carina na hibridne automobile.

Na osnovu te inicijative Savjet Ministara BiH doniio je odluku 6. septembra 2022. s rokom važenja do 31. decembra .2022. što je svakako pozitivan pomak, ali je riječ o kratkom periodu od svega 4 mjeseca u kojem ovlašteni zastupnici i trgovci automobilima nisu u mogućnosti naručiti, uvesti i distribuisati planirane količine električnih i hibridnih automobila.

Iz Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH ukazuju na to da bez produženja usvojena Odluka neće pokazati stvarne efekte i to

Na putu putu dekarbonizacije i smanjenja zagađenja iz transporta, zemlje EU pridaju veliki značaj elektrifikaciji gradskog prevoza (električni autobusi) i teretnom električnom programu.

Izvor: klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *