Prodaja kineskih e-automobila u Njemačkoj utrostručena

Tržišni udio električnih automobila uvezenih u Njemačku iz Kine se više nego utrostručio u prvom tromjesečju 2023. godine. To je zabrinulo njemačke proizvođače automobila, koji se bore da održe korak sa kineskim kompanijama.

Od januara do marta, 28 % električnih automobila uvezenih u Njemačku dolazilo je iz Kine, u poređenju sa 7,8 % u istom tromjesečju prethodne godine, objavio je njemački zavod za statistiku.

Volkswagen i drugi proizvođači automobila bore se da održe korak dok kinesko tržište automobila, najveće na svijetu, ubrzava ka električnoj budućnosti – ostavljajući etablirane globalne brendove iza sebe.

Uvoz e-vozila iz Kine mogao bi da košta Evropsku uniju više od 24 milijarde evra do 2030. godine, odnosno 0,15 % BDP-a unije, saopštila je kompanija Allianz Trade.

“Mnogi proizvodi za svakodnevni život, ali i roba za energetsku tranziciju, sada u velikoj mjeri dolaze iz Kine”, kažu iz zavoda.

Na primjer, 86 % laptopa uvezenih u Njemačku, 68 % pametnih telefona i telefona i 39 % litijum-jonskih baterija je u tom kvartalu stiglo iz Kine.

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza sve je opreznija prema Kini kao strateškom rivalu, kao i njenom najvećem trgovinskom partneru od 2016. godine i razmatra niz koraka za smanjenje zavisnosti dok preispituje bilateralne veze.

U slučaju rijetkih zemnih metala – neophodnih za prouzvodnju električnih automobila i vjetroturbina – Njemačka i Evropska unija u cjelini više od 90 posto zavise od zaliha iz Kine , pokazalo je decembarsko istraživanje instituta DIW.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *