Preporuka „Elektroprivredi Srbije“ da obračunava popuste kupcima

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak kojim se daje preporuka „Elektroprivredi Srbije“ da i naredne zime obračunava popuste kupcima koji su na garantovanom snabdevanju.

Taj popust važi od oktobarskih računa 2023. godine, zaključno sa računom za mart 2024. godine.

Zaključkom se preporučuje Akcionarskom društvu „Elektroprivreda Srbije“ Beograd da kupcima iz grupe „domaćinstvo”, na garantovanom snabdevanju, obračuna popust na obračun za električnu energiju ukoliko umanje potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunavaće se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 %popust je 25 %

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto.

Najveći popust, od 40 odsto, imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Kako je navedeno u Zaključku, od oktobra prošle do marta ove godine, kod kupaca u grupi „domaćinstvo” smanjena je potrošnja za oko 607 GWh y odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je ukupno smanjenje potrošnje struje bilo za oko 1.335 GWh.

Zato je Vlada Srbije preporučila EPS da i ove zimske sezone primeni istu meru, s tim da se poveća obuhvat kupaca na koje mere deluju.

Ministarka Dubravka Đedović je izjavila da će se domaćinstvima obračunavati popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Navela je da je važno da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu i naglasila da je uslov za odobravanje popusta da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Za prethodnu grejnu sezonu, kako je podsetila, na preporuku Vlade Srbije, „Elektroprivreda Srbije” je domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30 % na mesečni račun u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine.

Đedović Handanović je naglasila da je u tom periodu popust na račun ostvarivalo između 36 i 45 % kupaca mesečno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *