Predstavnici radnika biće dio Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije

Predstavnici radnika biće dio Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i naglasila da se time štite interesi radnika.

„Niko ne treba da se plaši. Promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao, to apsolutno tvrdim. Prava radnika se ne određuju Statutom, već Kolektivnim ugovorom.  Razgovarala sam sa svim predstavnicima sindikata i usvojili smo određene primedbe. Predstavnici radnika će biti u Nadzornom odboru i  time štitimo zaposlene. Svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese“, poručila je Đedović.

Precizirala je da se promjena pravne forme EPS-a odnosi na uređenje odnosa države i upravljanja, tako da država određuje strateške ciljeve, koji se realizuju kroz Nadzorni odbori i Izvršni odbor,  na način da se država što manje upliće u svakodnevno upravljanje.

„Da li građani znaju da je danas  EPS prevashodno trgovac strujom? Pretežna delatnost treba da bude proizvodnja struje, jer se time štite proizvodni kapaciteti. Naravno da ćemo da trgujemo ako imamo viška, ali ne da se pretežno oslanjamo na trgovinu. To što će proizvodnja biti osnova delatnost ne znači da će neko drugi da trguje električnom energijom koju EPS proizvede. Naprotiv, u Statutu je naglašeno da će nastaviti da se bavi  trgovinom kao do sada. Dakle, niko ništa ne ograničava EPS-u“, naglasila je ministarka.

Đedović je podsjetila da nije prvi puta da privredno društvo u okviru Elektroprivrede ima jednočlanu Skupštinu i demantovala da će Skupština EPS-a postavljati članove Izvršnog odbora i generalnog direktora.

„EPS ima jednog akcionara, država ostaje stoprocentni vlasnik, a pošto je država jedna, dakle jedan je akcionar, jedan glas. Skupština ima reducirana ovlašćenja, donosi strateške odluke i to uz saglasnost Vlade RS. Skupština  bira Nadzorni odbor i na njega prenosi većinu ovlašćenja. Promene vode ka modernom korporativnom upravljanju, ka profesionalizaciji“, rekla je Đedović.

Ukazala je i da je dezinformacija da je struka protiv transformacije EPS-a u akcionarsko društvo i navela da se na Naučnom savetu  na primjedbe o transformaciji preduzeća nisu izjasnili dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metaluškog, Fakulteta tehničkih nauka iz Novoga Sada, direktori instituta Nikola Tesla i Mihailo Pupin.

„Struka je apsolutno za promene, za promene na bolje, odgovorno upravljanje, za EPS koji će efikasnije poslovati zarad i u interesu građana Srbije“, poručila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *