EU prošle godine zabilježila rekordan trgovinski deficit

Evropska unije završile je 2022. godinu, sa spoljnotrgovinskim deficitom od 432 milijarde evra, što je najniži nivo od 2002. godine.

Deficit je naročito rezultat naglog rasta vrijednosti uvoza energije, koji je počeo krajem 2021. i nastavio se tokom većeg dijela 2022. godine, navodi se u izvještaju Eurostata.

Najveći partner EU za izvoz SAD, a Kina za uvoz

Između 2021. i 2022. izvoz robe iz EU porastao je za sve glavne trgovinske partnere, osim Rusije za koju su uvedena ograničenja izvoza.

Sjedinjene Američke Države su ostale najčešća destinacija za izvoz robe iz EU u 2022. godine, sa udjelom od 20 %. Velika Britanija je bila druga, sa 13 % i Kina sa 9 %.  Najviše robe je u EU uvezeno iz Kine 21 %, a slijeda SAD sa 12%.

Evropka unija, Kina i Sjedinjene Američke Države su tri najveća globalna igrača u međunarodnoj trgovini, od 2004. godine, kada je Kina pretekla Japan. 

Njemačka najveći izvoznik među državama EU

Među državama članicama EU, Njemačka je imala daleko najveći udio u izvozu robe u zemlje koje nisu članice EU – čak 28%. Slijede je Italija, Holandija i Francuska. Njemačka je imala i najveći robni suficit od svih članica EU, u vrijednosti od 127 milijardi evra u 2022. godini.

Istovremeno, Njemačka je i najveći uvoznik od svih članica EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *