Potražnja za električnom energijom u svijetu u 2023. godini manja u odnosu na prethodnu

Potražnja za električnom energijom u svijetu porasla je za 2,2% u 2023., što je manje od rasta od 2,4%, koji je zabilježen 2022. godine.

Dok su Kina, Indija i brojne zemlje jugoistočne Azije doživjele snažan rast potražnje za električnom energijom u 2023. godini, razvijene ekonomije su zabilježile značajan pad zbog lošeg makroekonomskog okruženja i visoke inflacije. To je dovelo do smanjenja industrijske proizvodnje, navodi se u najnovijem Izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Očekuje se da će globalna potražnja za električnom energijom rasti bržom stopom u naredne tri godine, rastući u prosjeku za 3,4% godišnje do 2026. godine.

Procjenjuje se da je udio električne energije u finalnoj potrošnji energije dostigao 20% u 2023. godini, u odnosu na 18% u 2015. Iako je ovo napredak, elektrifikacija se mora ubrzati kako bi se ispunili svjetski ciljevi dekarbonizacije. U predviđenom scenariju neto nulte emisije do 2050. godine, koji je usklađen sa ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 °C, udio električne energije u finalnoj potrošnji energije približava se 30% u 2030. godini.

Globalna potražnja za električnom energijom je umjereno porasla u 2023., ali bi trebala rasti brže do 2026.

Oko 85% dodatne potražnje za električnom energijom do 2026. godine dolazi iz zemalja izvan naprednih ekonomija, a Kina će značajno doprinijeti čak i kada privreda zemlje prolazi kroz strukturne promjene. U 2023. kineska potražnja za električnom energijom porasla je za 6,4%, podstaknuta uslužnim i industrijskim sektorima. S obzirom da se očekuje da će ekonomski rast zemlje usporiti i postati manje oslonjen na tešku industriju, tempo rasta kineske potražnje za električnom energijom se smanjuje na 5,1% u 2024., 4,9% u 2025. i 4,7% u 2026. prema prognozama IEA.

Uprkos tome, ukupno povećanje kineske potražnje za električnom energijom do 2026. godine od oko 1 400 TWh više je od polovine trenutne godišnje potrošnje električne energije Evropske unije. Potrošnja električne energije po glavi stanovnika u Kini je već premašila potrošnju u Evropskoj uniji krajem 2022. i očekuje se daljnji rast. Brzo rastuća proizvodnja solarnih fotonaponskih panela i električnih vozila, te prerada srodnih materijala, podržaće stalni rast potražnje za električnom energijom u Kini dok se struktura njene ekonomije razvija.

Evropska unija

Očekuje se da će se potrošnja električne energije u EU vratiti na nivo iz 2021. najranije 2026. godine. Potražnja za električnom energijom u industrijskom sektoru Evropske unije pala je za oko 6% u 2023. nakon sličnog pada u 2022. Pod pretpostavkom da se industrijski sektor postepeno oporavlja kako cijene energije budu mirovale, predviđa se da će porast potražnje za električnom energijom u EU u prosjeku porasti za 2,3% u periodu 2024.- 26. godina Električna vozila, toplotne pumpe i data centri ostaće jaki stubovi rasta tokom ovog perioda – zajedno čineći polovinu očekivanog povećanja ukupne potražnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *