Njemačka: Inflacija, nakon tromjesečnog pada, ponovo porasla

Njemačka: Stopa inflacije u ovoj zemlji bila je 6,4% veća u junu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Istovremeno, u maju 2023. stopa inflacije je bila 6,1%.

„Stopa inflacije je ponovo malo porasla, nakon što je tri mjeseca zaredom oslabila“, izjavila je Rut Brand, predsjednica Federalnog zavoda za statistiku i dodala: „Hrana je i dalje najjači pokretač cijena. Osim toga, olakšice federalne vlade od 2022. godine – karta od 9 evra i popust na gorivo, imaju osnovni efekat koji povećava trenutnu stopu inflacije.”

Stopa inflacije bez cijena energije i hrane na 5,8%

U junu 2023. godine, stopa inflacije, bez uračunatih cijena energije, iznosila je 6,7%. Stopa inflacije, bez energije i hrane, bila je nešto niža i iznosila je 5,8%. To pokazuje koliko snažno cijene hrane trenutno utiču na baznu inflaciju. Ovaj parametar, koji se često naziva bazna inflacija, takođe jasno daje do znanja da je inflacija u drugim oblastima i dalje visoka.

Energetici skuplji za 3 % u odnosu na prethodnu godinu

U junu 2023. godine cijene energenata bile su 3% više nego u istom mjesecu prethodne godine. Za ispodprosječni rast cijena energenata posebno je zaslužan efekat iz prethodne godine, od marta 2023. U to vrijeme, sukob u Ukrajini doveo je do značajnog povećanja cijena. Istovremeno, trenutni razvoj cijena energije karakteriše opadajaući nivo cijene. Razvoju cijena energenata doprinijele su i mjere iz trećeg paketa olakšica savezne vlade, poput zaustavljanja cijena električne energije, prirodnog gasa i centralnog grijanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *