Pomor ribe u Neretvi – ekolozi sumnjaju da je razlog gradnja HE Ulog

Pomor ribe u Neretvi primjećen je u nekoliko navrata na dionici od par kilometara, a na dužem dijelu vodotoka Neretve “prestao je život u rijeci”, navode iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra su saopštili da je razlog, pozivajući se na tvrdnje mještana i ribara, intenziviranje radova na izgradnji hidroelektrane HE Ulog, kod istoimenog mjesta u opštini Kalinovik.

Izlaskom na teren, predstavnici Centra za životnu sredinu utvrdili su da je dio toka rijeke Neretve kod mjesta Ulog zagađen, zbog čega je poslan i dopis inspekciji.

Gornji tok rijeke Neretve, uzvodno od gradilišta hidroelektrane Ulog, je visokovrijedno prirodno područje za koje je Centar za životnu sredinu u okviru regionalne kampanje Zajedno za rijeke, pokrenuo proces zaštite i koje u konačnici treba biti proglašeno zaštićenim prirodnim staništem. Ovaj proces se trenutno vodi kod Ministarstva za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS. 

Tokom istraživanja koja su u više navrata provedena na rijeci Neretvi, u okviru navedenih kampanja, otkriveno je preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za nauku, od kojih je jedna i zvanično potvrđena.

Analizirani fizičko-hemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta, a ovaj dio toka Neretve je i stanište brojnih endemskih vrsta poput jadranske potočne pastrmke  i bjelonogog primorskog raka.

Iz Centra podsjeću, da su u Strazburu prošle godine, usvojene preporuke za BiH zbog negativnih uticaja planiranih hidroenergetskih projekata na rijeci Neretvi, a na osnovu žalbe koju su podnijeli Centar za životnu sredinu i Aarhus centar u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim organizacijama Riverwatch, EuroNatur, CEE Bankwatch Network i ClientEarth.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *