Pale će dobiti novu toplanu

Cilj projekta je premještanje postojeće gradske i izgradnja nove toplane na novoj lokaciji, radi modernizacije sistema centralnog grijanja u opštini Pale.

Savejt ministara BiH usvojilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt Modernizacije sistema centralnog grijanja u opštini Pale) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 7 miliona evra sa alokacijom na Republiku Srpsku, sa rokom otplate zajma od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Prvu i drugu fazu izgradnje toplovoda između planirane lokacije buduće i postojeće toplane finansirala je opština Pale svojim budžetskim sredstvima, čime je otvoren put za projekt modernizacije sistema centralnog grijanja. Do sada je uloženo više od 2 miliona KM i stvoreni su uslovi za hitnu implementaciju čitavog projekta u korist stanovnika Pala.

Ministarstvo finansija i trezora će, nakon završenih pregovora, Savjetu ministara BiH dostaviti nacrt sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garanacijama Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *