Strategija razvoja energetike Srbije do 2040. u završnoj fazi

Nova strategija razvoja energetike Srbije do 2040. sa projekcijama do 2050. i Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. sa vizijom do 2050. godine, kojima će se odrediti pravci i brzina energetske tranzicije u Srbiji, u završnoj su fazi priprema.

Ovo je izjavila ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handonović, dodajući da su energetska bezbednost, dekarbonizacija i ekonomska konkurentnost energetskog sektora osnovni principi energetske politike, koja treba da obezbedi sigurno i pristupačno snabdevanje energijom, uz progresivno smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

“Svi želimo da vidimo više električnih automobila, nove velike data centre, kao i mnoge druge inovacije, ali istovremeno moramo da imamo odgovor na pitanja odakle će doći energija koja će ih napajati, kao i da razmišljamo o sveokupnom uticaju na životnu sredinu”, rekla je ona.

Đedović Handanović je istakla da ostvarivanje strateških ciljeva u energetskom sektoru podrazumeva ogromne investicije od približno 15 milijardi evra u narednih desetak godina.

Prema njenim rečima, za to su potrebni i sistemski pristup planiranju i sprovođenju projekata, kao i snažna podrška međunarodnih partnera i pristup fondovima Evropske unije namenjenim energetskoj tranziciji.

Đedović Handanović je učestvovala na panel diskusiji “Uloga nauke i inovacija u održivoj poljoprivredi, životnoj sredini i energiji” održanoj u okviru Međunarodne konferencije “Budućnost biotehnologije”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *