NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije u lokalnim zajednicama

Kompanija NIS raspisala je konkurs, u okviru svog programa društvene odgovornosti “Zajednici zajedno”, za finansiranje projekata u oblasti obnovljivih izvora energije u lokalnim samoupravama u kojima posluje.

Kompanija će uložiti 144,5 miliona dinara u projekte podrške, a program će se sprovoditi na teritoriji 13 gradova i opština širom Srbije

U pitanju su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Kikinda, Pančevo, Zrenjanin, Požarevac, Kanjiža, Srbobran, Novi Bečej, Žitište i Veliko Gradište u kojima živi oko 2,8 miliona građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Konkurs je otvoren do 13. septembra, a ovogodišnji ciklus sprovodi se pod sloganom “Zajedno za zelenu energiju” i podržaće projekte usmerene na povećanje proizvodnje zelene energije, s ciljem postizanja višeg standarda održivosti i odgovornog odnosa prema prirodnim resursima, racionalizaciju potrošnje energije i stvaranje ekološki odgovornog ambijenta.

Cilj je i podsticanje realizacije ekoloških projekata, koji će doprineti korišćenju solarne energije za sopstvenu proizvodnju električne energije i to postavljanjem solarnih panela na objekte ustanova od javnog značaja, kao što su obrazovne i zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite, ustanove kulture i sportske ustanove.

Uslovi konkursa objavljeni su na sajtu kompanije NIS, a o projektima koji će biti podržani odlučuje komisija. Rezultati će biti objavljeni tokom oktobra tekuće godine.

Institucionalni partneri kompanije NIS u ovogodišnjem programskom ciklusu su Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Program “Zajednici zajedno” od 2009. godine kontinuirano podržava razvoj lokalnih zajednica i ulaže u unapređenje kvaliteta života građana u ključnim oblastima: nauke i obrazovanja, javnog zdravlja i socijalne zaštite, zaštite životne sredine, kulture i sporta, sa posebnim fokusom na mlade.

Do sada je u okviru ovog programa realizovano 1.136 različitih projekata, u koje je uloženo više od 1,7 milijardi dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *