Košarac zatražio od Borelja sastanak o Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac uputio je Evropskoj komisiji i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju zahtjev za aktivnijim angažovanjem nadležnih institucija EU u aktivnostima na sprečavanju izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.


Košarac je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u više navrata tražilo podršku Delegacije EU u BiH po ovom pitanju, ali da takvi napori nisu dali pozitivan rezultat zbog indolentnog odnosa Delegacije, a zbog kojeg građani u BiH gube povjerenje u EU.

Košarac je naglasio da Hrvatska, kao zemlja članica EU, ima obavezu da se pridržava evropskih regulativa i standarda, ali da to nije slučaj u vezi sa problematikom izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, budući da ova država krši međunarodne konvencije i sporazume.

“Primjer takvog nepridržavanja EU regulativa je udaljenost planiranog odlagališta od obližnjeg naseljenog mjesta u BiH, koje je udaljeno samo jedan kilometar. Osim toga, Hrvatska se ne pridržava standarda kojim se navodi da se radioaktivni otpad odlaže tamo gdje je nastao, u ovom slučaju u blizni NE `Krško` /Slovenija/ i time unosi dodatni rizik od transporta istog iz Slovenije preko Hrvatske do granice sa BiH”, naveo je Košarac.

On je najavio da će delegacija iz BiH u maju održati sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija u Sloveniji, koji su izrazili razumijevanje za predmetnu problematiku.

“Slovenija ne samo da ima iskustvo i stečena znanja, nego i posjeduje i trenutno dodatno proširuje svoje kapacitete za odlaganje istrošenog nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada. Stoga bi najbolje rješenje bilo da se ovaj otpad odlaže na lokaciji na kojoj i nastaje, kako je to propisano EU regulativom i standardima”, istakao je Košarac.

Košarac je rekao da je neophodno uložiti dodatne napore i zajednički naći rješenje koje će zaštititi zdravlje ljudi, životnu sredinu, poljoprivredu i ekonomiju u ovom području.

“Očekujemo da nas u što skorijem roku informišete o mogućim terminima za održavanje sastanka u Briselu kako bismo razgovarali o problematici izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori”, naveo je Košarac.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *