Kina razvija najveći projekat zelenog vodonika u svijetu

Kina je počela veliki projekat zelenog vodonika (hidrogena), koji će koristiti solarnu energiju i energiju vjetra u autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija, saopšteno je iz Sinopec Group, najveće rafinerije u državi.

Očekuje se da će projekat, koji je drugi projekat zelenog vodonika ove kompanije, proizvoditi 30.000 tona zelenog vodonika i 240.000 tona zelenog kiseonika godišnje.

Prema Xu Zhendongu, izvršnom direktoru ogranka Sinopec Star Petroleuma u Unutrašnjoj Mongoliji, zeleni vodonik i zeleni kiseonik biće transportovani cjevovodima do pilot-projekta dubinske prerade uglja, kako bi se zamijenio dio onoga što se proizvodi korištenjem uglja – vodonikom. 

Unutrašnja Mongolija je trenutno jedna od najvećih kineskih regija uglja, ali će postati centar obnovljive energije. Iako se Kina još uvijek u velikoj mjeri oslanja na svoju veliku industriju uglja, očekuje se da će u narednim decenijama napraviti postepeni prelazak na obnovljive alternative i postići dekarbonizaciju. Kina planira da postane karbon-neutralna do 2060. godine, nakon vrhunca emisija karbona 2030. godine.

Vodonik (hidrogen) se smatra zelenim jer se proizvodi iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vjetar i ne dovodi do emisije karbon-dioksida.

Nakon što postane potpuno operativan, očekuje se da će projekat smanjiti godišnje emisije karbon dioksida za oko 1,43 miliona tona. To je ekvivalentno sadnji oko 825.000 stabala, kaže Xu.

Kina je najveći svjetski proizvođač vodonika, iako se većina trenutno proizvodi iz uglja. Očekuje se da će godišnja proizvodnja u Kini dostići 200.000 tona vodonika – zahvaljujući obnovljivim izvorima energije – kako bi se smanjila emisija karbon dioksida do dva miliona tona do 2025. godine.

„Hidrogen nije izvor energije već nosilac energije. Kao način za skladištenje električne energije, hidrogen može doprinijeti kompenzaciji velikih oscilacija u proizvodnji električne energije iz vjetra i solarne energije i olakšati dugoročno korištenje električne energije, koja ne bi mogla biti integrisana direktno u električnu mrežu u razdobljima posebno visoke proizvodnje energije iz obnovljivih izvora… Hidrogen se može koristiti kao gorivo za vozila na hidrogen, u industriji gdje ima veliku primjenu, te za proizvodnju električne i toplotne energije.“

Azrudin Husika, Zeleni hidrogen – važan element klimatski neutralne ekonomije i energetske nezavisnosti Evrope, Heinrich Böll Stiftung Sarajevo, Sarajevo, 2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *