Norveška: Najveća plutajuća vjetroelektrana na svijetu će pokretati naftne i gasne platforme

Najveća plutajuća vjetroelektrana na svijetu danas je i službeno puštena u rad u blizini zapadne obale Norveške.

Iza projekta stoji naftni gigant Equinor, a radi se o vjetroelektrani Hywind Tampern, koja će proizvoditi 88 megavata (MW) energije za snabdjevanje obližnjih naftnih i gasnih platformi.

Hywind Tampen se sastoji od 11 vjetroturbina pričvršćenih na plutajuću bazu, koja je usidrena za morsko dno. Stručnjaci za novu tehnologiju kažu da je pogodna za upotrebu u dubljim vodama na moru i da se Equinor nada da će se dalje razvijati.

Projekat, koji koristi novu tehnologiju, naišao je na različite reakcije ekologa.

Iako će to pomoći u smanjenju emisija iz naftnih i gasnih polja, aktivisti za klimatske kampanje tvrde da je vrijeme da se potpuno zaustavi potraga za fosilnim gorivima.

Pitanje da li velike naftne i gasne kompanije mogu ili trebaju biti dio tranzicije obnovljive energije, takođe, izaziva duboke podjele. 

Izvještaj Greenpeacea govori o tome koliko mali udio vjetar i druga energetska rješenja igraju u Equinorovom portfoliu.

Norveška kompanija ulaže samo 3 % svog budžeta u “stvarno niske emisije karbona”, prema analizi Greenpeace Central and Eastern Europe (CEE) o 12 evropskih naftnih kompanija.

Proizvodnja će pokriti oko 35 % energije potrebne za napajanje pet morskih naftnih i gasnih platformi u Sjevernom moru . Ove platforme, obično, koriste dizel ili gas za pokretanje mašina.

Equinor je saopštio da će elektrifikacija energijom vjetra smanjiti emisiju CO2 iz polja za oko 200.000 tona godišnje. To je 0,4 % ukupne norveške emisije karbon dioksida 2022. godine.

Izvor: Euronews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *