Srbija: u pripremi analiza uticaja primene CBAM mehanizma

U Srbiji je u pripremi nacionalna analiza i procena uticaja primene CBAM-a (mehanizma za prekogranično usklađivanje cena karbona), da Ministarstvo rudarstva i energetike radi na definisanju najprihvatljivije opcije za oporezivanje karbona (ugljenika).

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović, koja je prisustvovala neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice u Banjaluci, uz prisustvo predstavnika Evropske komisije.

Oporezivanje karbona (ugljenika) na lokalnom nivou za sada može da bude jedna od prihvatljivih opcija

Dubravka đedović-handanović

CBAM podrazumeva sistem naplaćivanja taksi u zavisnosti od sadržaja karbona (ugljenika) u određenim proizvodima, koji se uvoze u EU iz zemalja u kojima su klimatske politike manje ambiciozne od evropskih, a odnosi se na određenu robu koja se proizvodi u industrijama: gvožđa/čelika,cementa, aluminijuma, đubriva, električne energije i vodonika.

Prema njenim rečima, oporezivanje karbona (ugljenika) na lokalnom nivou za sada može da bude jedna od prihvatljivih opcija, jer bi uz fiksnu cenu dala predvidivost privredi u periodu prilagođavanja.Uvođenje regionalnog sistema za trgovinu emisijama ugljenika po istoj ceni i po uzoru na sistem koji postoji u EU (EU ETC) do 2030. godine za Srbiju nije opcija, zbog prevelikih finansijskih posledica i složene primene pre svega, rekla je ona.

Srbija, kako je dodala, planira da bude deo EU ETS sistema, na putu pridruživanja EU, za šta nam je, pored analiza i tehničke pomoći Energetske zajednice, potrebna i izvesna finansijska pomoć EU, kao i održiv vremenski period za primenu.

Ministarka je ukazala na to da je Srbija na početku pravedne energetske tranzicije, što je dug i skup proces i da je neophodno obezbediti pristup fondovima EU da bi se sprovela na održiv način.

Đedović Handanović je istakla da Srbija nastavlja usklađivanje sa regulativom Evropske unije i da će se do kraja godine izmenama Zakona o energetici stvoriti regulatorni uslovi za integraciju u jedinstveno EU tržište električne energije.

Ministarka je rekla da je veoma važno da se priključimo jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, na čemu posvećeno radimo, vodeći računa o očuvanju nacionalnih interesa.

Ona je po pitanju energetske sigurnosti istakla da pripreme za grejnu sezonu teku po planu, da Srbija ulaže u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, prenosne i distributivne mreže, kao i da je od prošle godine diverzifikovano snabdevanje gasom.

Đedović Handanović je na marginama ministarskog sastanka imala bilateralni sastanak sa predstavnicima Evropske komisije i direktorom Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, na kojem su glavne teme bile integracija tržišta električne energije, mere koje se preduzimaju na povećanju sigurnosti snabdevanja i saradnja u okviru širih regionalnih inicijativa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *