Najveće nalazište litijuma na svijetu pronađeno u SAD ?

Najveće nalazište litijuma otkriveno u vulkanskom krateru duž granice Nevade i Oregona može sadržati do 40 miliona tona rijetkog metala — i vjerovatno je najveće na svijetu, što bi moglo da ima ogroman uticaj na industriju električnih vozila, navodi nova studija.

Procjenjuje se da ležište skriveno u kalderi McDermitt sadrži između 20 i 40 miliona tona, što je skoro dvostruko više od trenutnog rekorda od oko 23 miliona tona pronađenog tokom ljeta ispod bolivijske slane ravnice, izvijestili su istraživači u Science Advances .

To bi, takođe, značajno povećalo ukupne američke rezerve litijuma, koje su ranije procijenjene na oko milion tona.

Belgijski geolog Anouk Borst rekao je da bi, ako se procjena pokaže istinitom, iznenadna velika količina američkog litijuma – metala koji traže proizvođači električnih vozila – mogla imati globalne posljedice.

“To bi moglo promijeniti dinamiku litijuma na globalnom nivou, u smislu cijene, sigurnosti snabdijevanja i geopolitike”, rekao je Borst. “SAD bi imale vlastite zalihe litijuma i industrije bi se manje bojale nestašica zaliha.”

Proizvođači električnih vozila žalili su se na procjene da će zalihe “bijelog zlata”, kako se često naziva litijum, pasti do 2025. godine, a Kina, SAD i nekoliko južnoameričkih zemalja bore se u pronalaženju velikih nalazišta kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Paul A. Jacobson, glavni finansijski direktor GM-a, rekao je investitorima sredinom juna da “već imaju taj rizik” da ne dobiju dovoljno litijuma, objašnjavajući da je GM kupio udjele u rudarskim operacijama.

Thomas Benson, geolog u Lithium Americas Corporation koji je koautor nove studije, očekuje da bi rudarenje moglo početi u McDermitt Calderi do 2026. godine.

Naučnici su objasnili da su jedinstveni uslovi eksplozija McDermitt kaldere prije 16 miliona godina stvorili idealno stanje za formiranje čestica bogatih litijumom.

Nevada je bogata nalazišta litijuma, ali su klimatski aktivisti, američki starosjedioci, pa čak i NASA nastojali zaustaviti rudarenje u tom području.

NASA je u junu izrazila svoje protivljenje rudarenju, jer je njegovo neometano stanje, ključno za kalibraciju mjerenja stotina satelita koji kruže oko Zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *