Nacrt zakona o gasu Federacije Bosne i Hercegovine upućen Vladi FBiH

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uputilo je Vladi Federacije BiH Nacrt zakona o gasu Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon treba da uredi funkcionisanje sektora prirodnog gasa u Federaciji BiH, saopšteno je iz federalno ministarstva.

„Prilikom izrade zakona najveća pažnja je posvećena aspektima vezanim za podjelu nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, kako bi se osiguralo da zakon uređuje isključivo ona pitanja koja su u nadležnosti Federacije. S tim u vezi, Nacrt zakona o gasu Federacije BiH sadrži isključivo odredbe kojima se uređuju pitanja i djelatnosti iz nadležnosti Federacije, a odnose se na proizvodnju, distribuciju, snabdijevanje, skladištenje i drugo“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, u zakon su unesene i odredbe kojima se naročito ističe opredjeljenost i opšti interes Federacije za usvajanje propisa u sektoru prirodnog gasa i na nivou Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se regulacija sektora prirodnog gasa od strane Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK), usklađena sa najvišim standardima i najboljom međunarodnom praksom, što će unaprijediti sve aspekte funkcionisanja ovog sektora, a naročito zaštitu prava građana kao krajnjih kupaca kroz adekvatne mehanizme za zaštitu prava krajnjih kupaca i rješavanje sporova uz jasnu ulogu FERK-a kao regulatornog tijela.

Dodatno, predloženim rješenjima osigurava se visok stepen usklađenosti sa relevantnim propisima EU.

“Jačanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom jedan je od osnovnih strateških ciljeva u sektoru prirodnog gasa u Federaciji i s tim u vezi, u zakon su ugrađeni mehanizmi kojim se osigurava da Ministarstvo i FERK kontinuirano vrše nadzor nad radom subjekata u sektoru prirodnog gasa i preduzimaju mjere kako bi jačali sigurnost snabdijevanja”.

Vlada FBiH može da proglasi stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja

Kao dodatani mehanizam za zaštitu sigurnosti snabdijevanja, zakon propisuje i mogućnost da Vlada Federacije proglasi stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja usljed poremećaja u isporuci i nedovoljne ponude prirodnog gasa, ekstremnog porasta cijena na tržištu ili drugih okolnosti koje ugrožavaju sigurnost snabdijevanja. Vlada Federacije korištenjem ovog mehanizma može uvesti i posebne mjere za formiranje i kontrolu cijena, te na taj način ublažiti posljedice koje značajni poremećaji na tržištu imaju na krajnje kupce,  navodi se u saopšenju Ministarstva.

Usaglašavanje pravnog okvira Federacije u sektoru prirodnog gasa daće značajan doprinos i u rješavanju otvorenih slučajeva koje Energetska zajednica vodi protiv Bosne i Hercegovine. Nacrt zakona pripremljen je uz tehničku asistenciju USAID – EPA projekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *