Morski led bi mogao nestati sa Arktika tokom ljetnjih mjeseci

“Posljednje ledeno područje”, sjeverno od Grenlanda i Kanade, zadnje je utočište morskog leda, koji se tu zadržava tokom cijele godine, čak i u vrijeme porasta temperatura zbog klimatskim promjenama. Nova studija sada sugeriše da bi ta situacija mogla da se promijeni.

Uzorci sedimenta sa morskog dna pokazali su da se morski led u ovoj regiji topio i ranije tokom ljetnih mjeseci, ali prije oko 10.000 godina. Istraživački tim je zaključio da se morski led topio tokom ljeta, u vrijeme kada su temperature bile na nivou kojem se danas, ponovo, ubrzano približavamo.

„Klimatski modeli sugerišu da će se ljetni morski led u ovoj regiji otopiti u narednim decenijama, ali je neizvjesno da li će se to dogoditi za 20, 30, 40 ili više godina. Ovaj projekat je pokazao da smo vrlo blizu ovom scenariju. i da se temperature moraju samo malo povećati  prije nego što se led otopi”, kaže Kristof Pirsa, docent na Odsjeku za geonauku Univerziteta Aarhus.

Istraživači su koristili podatke iz perioda ranog holocena, kako bi predvidjeli kada će se morski led ponovo otopiti. Tokom ovog vremenskog perioda, ljetne temperature na Arktiku bile su više nego danas. Iako su tada više temperature bile uzrokovane prirodnim klimatskim promjenama, nasuprot zagrijavanju uzrokovanom ljudskim djelovanjem, ovo područje je i dalje prirodna laboratorija za proučavanje sudbine ovog područja u bliskoj budućnosti.

Kada se morski led počne topiti tokom ljetnih mjeseci, to može imati velike posljedice po klimu. Tamo gdje bijeli led odbija sunčeve zrake, morska površina će apsorbovati više od deset puta više sunčeve energije i na taj način povećati globalno zagrijavanje. To može uticati na i ekosisteme.

“Morski led je osnova za mnoge ekosisteme. Alge koje smo ispitivali su hrana za ribe, ribe su hrana za ptice, itd. Kako će nestanak leda uticati na morske sisteme na globalnom nivou? Još ne znamo odgovor “, kaže Henrieka Detlef, docent na Odsjeku za geonauku.

Prema istraživačima sa Univerziteta Aarhus, studija se može protumačiti kao dobra i loša vijest za klimu. Loša vijest je da možemo vidjeti da se to događa vrlo brzo. Dobra vijest je da naši podaci pokazuju da je trend reverzibilan i da možemo učiniti nešto po tom pitanju, ako smanjimo emisije stakleničkih gasova. Ako možemo zadržati temperature stabilnim ili možda nižim, morski led bi se vratio u to područje, procjenjuju naučnici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *