Mađarska bez ruskog gasa – industrija bez energije, stanovi bez grijanja

Bez dugoročnog sporazuma sa Gazpromom, Mađarska industrija bi stala i ne bi bilo grijanja u stanovima, rekao je državni sekretar republičkog ministarstva spoljnih poslova Mađarske Tamaš Mencer.

Ovo je njegov komentar na stavove opozicije da je ugovor sa ruskom kompanijom navodno skup i beskorisan za Budimpeštu.

“Od godišnje potrošnje gasa u Mađarskoj, 85 odsto je ruski gas. Ova količina se ne može nadoknaditi u dogledno vrijeme, odnosno bez ruskog gasa, Mađarska će se smrznuti, neće biti grijanja u stanovima, industrija će stati, radna mjesta nestati”, napisao je Menzer na Fejsbuku .

On je dodao da ruski gas znači sigurnost snabdijevanja i energetsku sigurnost. Prema riječima državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova, visoke cijene sirovina uzrokovane su “štetnom politikom sankcija Brisela, koja tjera ruske energente iz Evrope”. 

Mađarska radi na diversifikaciji izvora snabdjevanja gasom

Mencer je takođe podsetio da Mađarska radi na diversifikaciji snabdevanja energijom: osim sa Gazpromom, Budimpešta je potpisala dugoročni ugovor sa Šelom. Osim toga, postoji ugovor o isporuci gasa iz Azerbejdžana, a razmatra se i mogućnost kupovine energenata iz Katara, Turske i Rumunije .Ekspert je rekao da se Evropa nije prilagodila novim uslovima tržišta gasa

Mađarska energetska kompanija MVM CEEnergy i azerbejdžanska kompanija za naftu i gas SOCAR potpisale su sporazum prema kojem će Mađarska dobiti 100 miliona kubnih metara gasa do kraja 2023. godine. Dugoročno, planirano je povećanje obima isporuka na dvije milijarde kubnih metara godišnje.

Ministarstvo spoljnjih poslova Mađarske je više puta izjavljivalo da zemlja radi na diversifikaciji isporuke gasa, ali kratkoročno neće biti moguće zamijeniti ruske energente. Osim povećanja uvoza azerbejdžanskih sirovina, Budimpešta je zainteresirana za povećanje snabdjevanja LNG-om preko terminala na Krku u Hrvatskoj i razvoj gasnog polja u Rumunjskoj. Osim toga, prema riječima ministra Petera Sijarta , u sklopu diverzifikacije snabdijevanja, Mađarska razmatra mogućnost uvoza nafte iz Ekvadora u slučaju da prestane kopneni tranzit ruskih energenata kroz Ukrajinu .

Sijarto je ranije napomenuo da je tokom posjete Kataru postignut dogovor, prema kojem energetske kompanije Mađarske i Katara mogu započeti pregovore o isporuci tečnog prirodnog gasa za oko tri godine. Prema njegovim riječima, u toku su i pregovori sa partnerima iz Omana, na nivou stručnjaka i preduzeća, o mogućem početku uvoza nafte i prirodnog gasa. Ministar spoljnih poslova je istakao da, sporazumi sa zemljama Persijskog zaliva o snabdevanju Mađarske naftom i gasom ne znače odbijanje ugovora sa Rusijom, već su usmjereni na diversifikaciju.

Mađarska i Gasprom su u septembru 2021. godine potpisali ugovore za isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, od čega 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje otpada na trasu kroz Srbiju (iz Turskog toka), a jedna milijarda preko Austrije. Obim ugovora odgovara približno 12,3 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *