Loše vijesti za Italiju: više od trećine Italijana biće starije od 65 godina do 2050.

Više od trećine stanovništva Italije biće starije od 65 godina do 2050. godine, u odnosu na otprilike četvrtinu koliko je bilo prošle godine, podaci su koje je objavio nacionalni statistički biro ISTAT.

U izvještaju se predviđa da će se omjer radno sposobnog stanovništva (15-64 godina) i onih koji su premladi ili prestari za rad (0-14 ili 65 i više) „ smanjiti sa oko tri naprema dva u 2022. na otprilike jedan naprema jedan u 2050.”

Pad stanovništva i starenje predstavljaju velike izazove za Italiju, što dovodi do neizbježnog pada ekonomske produktivnosti i većih troškova socijalne zaštite, u zemlji koja već ima najveće penzione račune među 38 država članica Organizacijr za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Statistička agencija takođe predviđa da će italijanska populacija pasti na 54,4 miliona do 2050. godine, sa 59 miliona koliko je bilo 2023. kada je broj rođenih pao na istorijski minimum od ispod 400.000.

Broja porodica raste, ali sa sve manjim prosječnim brojem članova. Odnosno, sve je veći broj bračnih parova bez djece: do 2042. samo jednu od četiri porodice činiće par sa djecom.

Imigracija bi mogla pružiti rješenje za demografski pad koji pogađa Italiju i ostatak EU, smatra premijerka Đorđa Meloni, čija se vlada obavezala da će pružiti veću finansijsku pomoć porodicama koje žele imati djecu.

Populacija školskog uzrasta u Italiji će se smanjiti za milion u narednoj deceniji zbog pada nataliteta i kontinuiranog odliva mozgova, rekao je ministar obrazovanja Đuzepe Valditara, koji je scenario nazvao ” alarmantnim”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *