Potrebno povećanje privatnih ulaganja u čistu energiju u zemljama u razvoju i usponu

Godišnja ulaganja u čistu energiju u zemljama u razvoju i zemljama u usponu (developing and emerging economies) moraće se više nego utrostručiti, kako bi se zadovoljile rastuće potrebe za energijom i uskladile sa klimatskim ciljevima navedenim u Pariškom sporazumu

Ovo se navodi novom izvještaju koji su objavile Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

To, u praksi, znači da je potrebno povećati godišnja ulaganja sa 770 milijardi dolara u 2022. godini na čak 2,2 do 2,8 biliona dolara godišnje, do početka 2030.

Ulaganja u elektrifikaciju, mrežnu infrastrukturu i efikasnost su glavne komponente povećanih troškova.

Svih 775 miliona ljudi, koji nemaju pristup električnoj energiji i 2,4 milijarde ljudi, koji nemaju pristup čistim gorivima za kuhanje žive u zemljama u uspon i zemljama u razvoju.

Najaefikasnije je javno-privatno partnerstvo

Izvještaj, Povećanje privatnog finansiranja za čistu energiju u ekonomijama u usponu i razvoju , pokazuje da samo javne investicije nisu dovoljne za obezbjeđenje univerzalnog pristupa energiji i borbi protiv klimatskih promjena. 

Povećano javno finansiranje može se najefikasnije koristiti u partnerstvu sa kapitalom privatnog sektora kako bi se smanjili projektni rizici – koncept koji je široko poznat kao kombinovano finansiranje. 

Prema izvještaju, dvije trećine sredstava za projekte čiste energije u ekonomijama u usponu i razvoju (osim Kine) moraće doći iz privatnog sektora. Današnjih 135 milijardi dolara godišnjeg privatnog finansiranja za čistu energiju u ovim ekonomijama moraće da poraste na čak 1,1 bilion dolara godišnje u narednoj deceniji.

„Današnji energetski svijet se brzo kreće, ali postoji veliki rizik da mnoge zemlje širom svijeta zaostanu. Investicije su ključ da se osigura da mogu imati koristi od nove globalne energetske ekonomije koja se brzo razvija”, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. 

Izvještaj naglašava potrebu za većom međunarodnom tehničkom, regulatornom i finansijskom podrškom za otključavanje potencijala za čistu energiju u ekonomijama u usponu i razvoju (EMDE).

Izvještaj takođe identificira važnost koncesija u finansiranju projekta, koji uključuju novije tehnologije, koje još nisu konkurentne na mnogim tržištima, kao što su baterije za skladištenje energije, vjetar na moru, desalinizacija ili vodonik sa niskim emisijama .

U izvještaju se procjenjuje da će do početka 2030-ih godišnje biti potrebno 80 do 100 milijardi dolara koncesionog finansiranja za privlačenje privatnih investicija u obimu potrebnom za energetsku tranziciju u ekonomijama u usponu i razvoju izvan Kine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *