Kina otkrila veliko nalazište nafte sa rezervama od 100 miliona tona

Kineska državna naftna i gasna korporacija CNOOC objavila je da je otkrila veliko naftno polje sa rezervama  od 100 miliona tona. Nafta je otrkivena u Bohajskom moru, koje se proteže duž sjeverne obale Kine.

Prema saopštenju kompanije, naftno polje Bozhong 26-6 nalazi se na jugu Bohajskog mora, na prosječnoj dubini od 22 metra. 

Izbušena je i završena istražna bušotina na dubini od 4.480 metara, a otkrila je ukupno 321,3 metra naftnih isplativh zona. Bušotina je testirana da proizvodi u prosjeku oko 2.040 barela sirove nafte i 11,45 miliona kubnih stopa prirodnog gasa dnevno, navodi se u saopštenju.

„Naftno polje Bozhong je treće otkriće naftnog polja sa sto miliona tona rezervi u južnom Bohajskom moru, nakon Kenli 6-1 i Kenli 10-2,” izjavio je zamjenik glavnog inženjera istraživanja CNOOC-a, Xu Changgui.

Izvršni direktor kompanije, Zhou Xinhuai, dodao je da će CNOOC “nastaviti da tražiti srednja i velika naftna i gasna polja i nastaviti zamah u razvoju nafte i gasa na moru”. 

Prema stručnjacima iz industrije, otkrića prirodnog gasa i nafte u Bohajskom moru povećaće godišnju proizvodnju CNOOC-a na preko 80 miliona tona nafte do 2025. godine.

CNOOC je treća po veličini kineska nacionalna naftna kompanija nakon CNPC-a i Sinopec-a. Osnovana je 1982. godine sa sjedištem u Pekingu, CNOOC se bavi proizvodnjom, rafiniranjem i marketingom nafte i prirodnog gasa iz kineskih offshore zona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *