Kako zemlje Zapadnog Balkana štite energetski ugrožena domaćinstva – nalazi Energetske zajednice

Ključno je ograničiti sprovođenje ovakvih mjera na ugroženo i siromašno stanovništvo

Tako ne bi bili ugroženi procesi liberalizacije tržišta i energetske tranzicije za dobrobit svih građana, uključujući i siromašne.

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je izvještaj „ Zaštita ugroženih domaćinstava u zemljama ugovornicama Zapadnog Balkana “ ,u kontekstu rastućih cijena energije i Paketa energetske podrške EU za ove zemlje. 

U Izvještaju se naglašava važnost primjene kratkoročnih mjera za direktno rasterećenje finansijske situacije siromašnih domaćinstava, ali i upozorava da mjere treba ograničiti samo na ugroženo i siromašno stanoviništvo.

Izvještaj analizira kako zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici sa Zapadnog Balkana podržavaju ugrožena i energetski siromašna domaćinstva posebno praveći razliku između ukupne podrške svim domaćinstvima i pomoći onima kojima je to krajnje potrebno. 

U okviru Paketa energetske podrške EU koji je Evropska komisija dostavila zapadnom Balkanu, izvještaj daje pregled dogovorenih aktivnosti i aktivnosti koje su u pripremi kako bi se pomoglo u ublažavanju neposrednih društveno-ekonomskih uticaja energetske krize.

Radnje predviđene Paketom energetske podrške treba da budu završene do decembra 2023.

Za kvantifikaciju efikasnosti akcije biće potrebno analizirati podatke o isplaćenim sredstvima i uporediti ostvarene ciljeve sa postavljenim indikatorima. 

Efikasnost Paketa energetske podrške, koji je obezbijeđen da pomogne u ublažavanju neposrednih socio-ekonomskih uticaja energetske krize na Zapadnom Balkanu, može se procijeniti tek nakon završetka akcije, odnosno na kraju 2023. godine, kada podaci o isplaćenim sredstvima i ostvarenim cijlevima budu analizirani su za sve indikatore

Izvještaj Sekretarijata donosi preliminarne zaključke i naglašava potrebu da se osiguraju tržišne cijene snabdijevanja za domaćinstva, kao i adekvatne mjere za zaštitu energetski siromašnih i ugroženih kupaca u skladu sa zakonodavstvom Energetske zajednice.

U Bosni i Hercegovini se osmišljava novi mehanizam za prevazilaženje poskupljenja računa za električnu energiju za grijanje iz 2022/23., u sklopu kojeg će biti dodijeljen dio sredstava Paketa energetske podrške.

Ugovorne strane Zapadnog Balkana su pozvane da primjene i kratkoročne i dugoročne mjere podrške za ublažavanje energetskog siromaštva, kako bi se oživjela finansijska situacija siromašnih domaćinstava i istovremeno stimulisale uštede energije.

Ugovorne strane zapadnog Balkana su pozvane da sarađuju sa Centrom za ublažavanje energetskog siromaštva Sekretarijata Energetske zajednice u planiranju i sprovođenju uspešnih i ciljanih mera energetskog siromaštva.

Zemljama Zapdnog Balkana preporučuje se da se pozabave Smjernicama politike Energetske zajednice o identifikovanju i rješavanju energetskog siromaštva, objavljenim u avgustu 2022.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *