Kako izgraditi solarnu elektranu i postati kupac-proizvođač struje (prozjumer)

Biti prozjumer, odnosno, kupac-proizvođač u srpskom zakonodavstvu, znači da na sopstveni krov možemo da instaliramo solarnu elektranu i proizvodimo električnu energiju

Za instalaciju solarne elektrane nije potrebna ni jedna građevinska dozvola za izgradnju, ali je neophodna zadovoljavajuće stanje unutrašnjih elektro-instalacija i kutije sa osiguračima, ispravno uzemljenje kuće i gromobranske instalacije, stabilna krovna konstrukcija, kao i da je kuća legalizovana ili u procesu legalizacije, istakao je Branko Živković gost prve epizode podkasta ELEKTRIFIKACIJA 2.0, koji je pokrenuo Centar za unapređenje životne sredine.

Nakon toga se razmatra potrošnja u domaćinstvu, trenutna i planirana u budućnosti, i orijentacija krova. Tek tada se pristupa izračunavanju potrebne veličine solarne elektrane. Upravo zbog toga je svako domaćinstvo „slučaj“ za sebe, i ni jednoj solarnoj elektrani se ne može pristupiti kroz šablonski sistem ili kroz pakete određene snage.

Prozjumer, status i značenje

Biti prozjumer, odnosno, kupac-proizvođač u srpskom zakonodavstvu, znači da na sopstveni krov možemo da instaliramo solarnu elektranu i proizvodimo električnu energiju. Tako proizvedenu električnu energiju direktno trošimo za sopstvene potrebe, a sve viškove koji nastanu prebacujemo u elektrodistributivni sistem koji posmatramo kao neku vrstu virtualne baterije, i povlačimo ih u trenucima kada nam je potrošnja veća od proizvodnje. Na taj način se kupci-proizvođači posmatraju kao neko ko daje i uzima struju.

“Imate solarni sistem ili hoćete da instalirate solarni sistem, recimo od 5kW. Taj sistem proizvodi oko 4 kW na sat, to znači da biste morali da potrošite svu energiju u datom momentu kada je proizvedena, a to naravno nje često moguće. Zahvaljujući tome što imate status kupac-proizvođač, vi ćete višak vratiti u mrežu, a onda ćete biti u mogućnosti da koristite struju onda kada vama treba. U suprotnom bi trebalo da imate svoje baterije, koje su trenutno neisplativa investicija. Obzirom na to da period obračuna počinje 1. aprila, a završava se 31. marta, veoma je važno da se izbegnu viškovi, jer su onda ti viškovi besplatno predati u elektrodistributivni sistem, trenutno, bez mogućnosti nadoknade.“ – slikovito je objasnio Branko Živković.

Cene elektrane, komponente i rokovi garancije

„U zavisnosti od veličine sistema zavisi i cena solarne elektrane. Što je veća elektrana, to je niža cena po instalisanom kilovatu snage. Trenutno se cena kreće u rasponu od 1000 do 1200 evra po kilovatu. Tu naravno pričamo o sistemu „ključ u ruke“, i to podrazumeva i vođenje procedure priključenja na mrežu i zasnivanja statusa „kupac-proizvođač“. – naveo je Živković.

 „Solarne elektrane se sastoje od dve glavne komponente – paneli i pretvarač. Solarni paneli su pasivna investicija –  ne zahtevaju neko specijalno održavanje, ne kvare se, imaju rok garancije od 15 godina na kompletan proizvod i 25 godina je garancija je na izlaznu snagu. Pretvarači se mogu pokvariti, dešava se, to jeste i jedini deo koji može da se pokvari, i zato je važno birati ove uređaje sa najdužom garancijom. Tako znate da je proizvođač ponudio kvalitetan proizvod, pogotovo ako je spreman da omogući garanciju dužu od 10 godina.“ – dodao je Živković i zaključio: „Samo postavljanje panela ne traje dugo, za manje sisteme, od 5 kW do 10 kW, je potrebno jedan do dva dana.“

 „Sam postupak priključenja na mrežu varira“, istakao je, „i najviše zavisi od distributivnog područja“, ali da prema njegovom iskustvu traje najduže mesec dana. „Sada su procedure optimizovane, i ako je sva dokumentacija uredna, priključenje je rutinska stvar.“

Sopstvena potrošnja ubrzava povraćaj investicije

Sopstvena potrošnja je ona potrošnja električne energije koju direktno ostvarite iz trenutne sopstvene proizvodnje, i ta struja se „ne vidi“ na računu koji dobijate od EPS-a. To ste proizveli i potrošili pre nego što je struja prošla kroz dvosmerno brojilo i to jeste glavna ideja instituta „kupac-proizvođač“.

“Kada pričamo o solarnim sistemima, fokus je samo na višoj tarifi. Pre toga, uvek smo se trudili da trošimo što više struje u nižoj tarifi. Međutim, kada imate solarni sistem treba da se fokusirate da potrošite što više struje u višoj tarifi zato što solarna elektrana proizvodi struju u toku dana. Samim tim, direktno trošite struju koju ste proizveli i smanjujete količinu viškova koji se predaju u elektrodistributivni sistem. Tako činite da vam se elektrana što brže isplati, i izbegnete dodatno finansijsko opterećenje na viškovima koje povlačite iz mreže.“ – ukazao je Branko Živković.

Ovo je samo mali deo razgovora sa Brankom Živkovićem u okviru podkasta „Elektrifikacija 2.0“. Ukoliko vam je ova tema zanimljiva, celu epizodu možete pogledati na sledećem linku: https://youtu.be/gvv07sHjsBQ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *