Jedan TAG uređaj za Federaciju BiH i Hrvatsku do kraja juna 2024.

Do kraja juna 2024. godine jedan tag uređaj služiće za elektronsku naplatu cestarine (ENC) na autocestama u Federaciji BiH i Hrvatskoj.

Autoceste FBiH potpisale su sa Hrvatskim autocestama (HAC) aneks Memoranduma o poslovnoj saradnji, s ciljem primjene interoperabilnosti elektronske naplate cestarine. Naime, namjera je da do kraja šestog mjeseca bude omogućena interoperabilnost elektronskih sistema naplate cestarine u obje zemlje.

“Uspješno smo završili povezivanje sa Hrvatskim autocestama. Puštanje sustava u rad očekujemo do kraja juna. Tada će vozači moći u potpunosti da iskoriste benefite koje pruža interoperabilnost elektroničkih sistema naplate cestarine u obje zemlje. Jednostavno ne morate više da kupujete poseban tag, već ćete imati jedan koji koristite za elektronsku naplatu cestarine u BiH i sa njim ćete moći da plaćate cestarinu i u Hrvatskoj”, kazao je Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH.

Ovaj memorandum će doprinijeti jačanju prometnih i ekonomskih veza između BiH i Hrvatske, ali i unaprijediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove autoceste.

JP Autoceste FBiH u narednom periodu će pružiti detalje informacije korisnicima o registraciji i novi mogućnostima elektronske naplate cestarine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *