Hrvatska u potrazi za geotermalnim izvorima

Agencija za ugljikovodike Hrvatske, u potrazi za geotermalnim izvorima, istražuje 6 lokacija u ovoj državi. Trenutno se ispituje teren u Vinkovcima, nakon čega slijedi Vukovar. Ispitivanja u Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici i Zaprešiću, već završena.

Prema riječina Martine Tušl iz Agencije za ugljikovodike Hrvatske, u području Vinkovaca očekuju temperature vode od 80 do 100, u Vukovaru oko 70, Osijeku 50 do 80, a u Gorici čak 90 stepeni Celzijusa.

Podaci se snimaju pomoću geofona, malih uređaja zabodenih u zemlju. Potom stižu do mozga operacije, u centralnu jedinicu na terenu. Obrada podataka trajaće mjesecima i otkriti gdje se nalaze termalni izvori.

Očekuje se da bi geotermalna energija mogla da zagrije svih šest gradova. Temperature su dovoljno visoke da snize račune za grijanje. Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić smatra da račune može smanjiti do 50 %. Grad Vinkovci ima toplinski sistem na koji se priključi do 1700 domaćinstava i ako se zemljište pokaže pogodnim, mogli bi se okrenuti obnovljivim izvorima energije, napominje Romić. 

Ulaganja su velika. Najmanje dvije potrebne bušotine koštaju 10 miliona evra i gradovi će ih morati osigurati. Računa se na finansijska sredstva iz evropskih fondova, jer okretanje obnovljivim izvorima i zelenoj energiji podržava i Evropska unija.

Na području Panonskog bazena podzemne vode su 60 % su toplije nego drugim dijelovima Evrope.

Izvor: Nova TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *