Hrvatska : pravila smanjuju razvoj Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora (PPA)

Potencijal za razvoj Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora (PPA) u Hrvatskoj, smanjuje se zbog nedavno uvedenih pravila za priključenju na mrežu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS).

Ovo je izjavila Maja Pokrovac, direktorica OIEH, dodajući da proizvođač nije siguran koliko će proizvedene energije biti prihvaćeno na mrežu, a priključak na mrežu može tražiti samo jednom godišnje u trajanju od 10 dana u određenom periodu u mjesecu maju.

Pravilima HOPS-a zahtijeva se da se iznos za mrežu plati prije dobijanja građevinske dozvole, odmah na početku zahtjeva za mrežu.

To nije prihvatljivo. Trebalo bi omogućiti proizvođačima da fizički prodaju električnu energiju direktno krajnjim potrošačima ili barem velikim preduzećima. U sadašnjem sistemu, bez opskrbljivača, to nije moguće.

U 2024. godini predviđa se novih 200 MW obnovljivih projekata ugovorenih putem PPA (eng. Power Purchase Agreement) ugovora

“Investitori su spremni i iskazali su interes za razvoj 6000 MW projekta OIE. Kupci svakodnevno proizvođačima šalju upite za izravnom kupnjom obnovljive energije u Hrvatskoj. Evropska komisija smatra kako će upravo ovi ugovori imati ključnu ulogu za razvoj obnovljive energije i postizanje energetske samodostatnosti. Ovi ugovori, osim za korporacije i velike industrijske potrošače električne energije trebaju biti dostupni malim i srednjim poduzećima i građanima kako bi imali sigurnu opskrbu zelene energije. U Hrvatskoj postoje brojni modeli takvog ugovaranja i već sljedeće godine predviđamo novih 200 MW obnovljivih projekata ugovorenih putem PPA (eng. Power Purchase Agreement) ugovora od kojih će korist imati svi“, izjavila je Pokrovac.

Hrvatska među 21 od 27 članica EU s razvijenim PPA tržištem

Podaci Platforme RE-Source, vodeće evropske mreže za korporativnu nabavku energije iz obnovljivih izvora, pokazuju da samo šest EU zemalja i to Estonija, Latvija, Luksemburg, Malta, Kipar i Slovačka još nisu potpisale ni jedan korporativni ugovor o nabavci energije iz obnovljivih izvora. Hrvatska, Bugarska, Austrija i Rumunija ušle su na PPA tržište potpisivanjem prvih korporativnih PPA ugovora još prošle godine. Nakon Hrvatske tom su se tržištu ove godine priključile i Mađarska, Litvanija, Slovenija i Portugal.

OIEH je predvodnik razvoja PPA tržišta u Hrvatskoj i jedino udruženje koje je prepoznalo važnost kupnje obnovljive energije uz PPA ugovore te smo ove godine organizirali RE-Source Croatia konferenciju, prvu takvu konferenciju u Hrvatskoj i regiji posvećenu PPA ugovorima.

Maja Pokrovac,direktorica OIEH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *