HE Dabar biće završena na vrijeme : poručili kineski izvođači radova

Projekat HE Dabar, uz podršku Vlade i Republike Srpske, biće završen na vrijeme, konstatovali su predstavnici kineske kompanije „Gezhouba“ (Gedžuba), na sastanku sa predstavnicima Vlade Republike Srpske.

Ministar energetike i rudarstva i ministar finansija Petar Đokić i Zora Vidović razgovarali su u Banjaluci sa predstavnicima ove kompanije, koja je izvođač radova na izgradnji hidroelektrane „Dabar“.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija „HE Dabar“, „Hidroelektrane na Trebišnjici“, „Elnos“ i „Integral inženjering“.

Sastanak je organizovan kako bi se analizirala dinamika realizacije projekta i izvršenja ugovornih obaveza. Takođe, analizirani su nepovoljni uticaji tržišta, odnosno fluktuacije cijena roba i usluga na svjetskom tržištu na ovaj projekat, a sve u cilju pronalaska rješenja i osiguranja da projekat teče predviđenom dinamikom.

Konstatovano je da je strateški interes svih strana u projektu da se on realizuje u okviru utvrđenih rokova te da je potrebno učiniti dodatni napor da se maksimalno umanje značajni efekti koje aktuelne promjene tržišnih cijena rada, energenata i materijala imaju na projekat, a na koje ni jedna strana nije mogla uticati.

Predstavnici kineske kompanije su rekli da, bez obzira na aktuelnu situaciju, ne sumnjaju u to da će, uz podršku Vlade i Republike Srpske, projekat biti završen na vrijeme i uspješno te da je, u tom smislu, potrebno pratiti stanje i blagovrmeno reagovati.

Dogovoreno je da se po ovom pitanju nastave konsultacije te da strane u projektu redovno izvještavaju resorno ministarstvo o aktivnostima koje se provode.

Izgradnja hidroelektrane „Dabar“ je počela u junu ove godine. Instalisana snaga budućeg postrojenja će iznositi 159 MW, a godišnja proizvodnja električne energije oko 251 gigavat-časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *