Đokić: zaustavljanje izgradnje HE “Buk Bijela” bi puno koštalo BiH

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da Srpska neće odustati od projekta izgradnje Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” u koji su do sada investirana oko 64 miliona KM, te naglasio da ne vjeruje da će se neko usuditi da nastavi sa opstrukcijom na tom planu.


Đokić je istakao da bi zaustavljanje tog projekta od bilo koje institucije značilo pokretanje arbitraže protiv BiH, gdje bi se ona suočila sa ogromnom štetom koju bi morala da plati investitorima.

“Vrijednost tog spora može da bude više od milijardu KM”, upozorio je Đokić.

Đokić je precizirao da je na planu projekta HE “Buk Bijela” u toku obrada ponuda zainteresovanih partnera koju sprovodi “Elektroprivreda Srbija”.

“Nakon što se okonča ta faza, imaćemo poznatog izvođača radova na HE `Buk Bijela`. Ne vjerujem da će bilo ko ko želi dobro ovom prostoru ući u rizik da donosi formalne odluke na nekom nivou, kao što je u projekat izgradnje `Buk Bijele` nepotrebno bio uključen Ustavni sud BiH”, rekao je Đokić za “Glas Srpske”.

On je naveo da je najvažniji preduslov za očuvanje ekonomskog razvoja i rasta Srpske pokretanje novih projekata.

“Republika trenutno ima najviše potencijala u investicijama u oblasti energetike, a očekujem da za pet godina u tom sektoru budu završeni projekti vrijedni 3,15 milijardi KM”, rekao je Đokić.

U HE “Dabar” do sada uloženo preko 100 miliona KM

On je naveo da je trenutno najvažniji projekat HE “Dabar”, čija je realizacija počela 2015. godine, a do sada je uloženo 118 miliona KM.

“Predstoji nam faza u kojoj će biti uloženo dodatnih 530 miliona KM. Pripreme za zvanični početak te faze su u toku i očekujemo da će već polovinom idućeg mjeseca biti svečana promocija početka izgradnje HE `Dabar`. Dodijelili smo i koncesiju za izgradnju HE `Bileća` i radimo na razvoju modela finansiranja te investicije”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, postoji veliki interes za solarne elektrane.

RS dala koncesije za 858 MW solarnih elektrana

“U Srpskoj su izgrađena brojna mala postrojenja, čija se snaga kreće od 20 pa sve do 250 kilovata po jednom projektu. Mi ćemo nastaviti pružati maksimalnu podršku i omogućiti podršku investitorima koji žele da grade solarne elektrane. Do sada smo dodijelili koncesije za izgradnju ili je pokrenut postupak dodjele koncesije za oko 858 megavata solarnih elektrana. Vrijednost tih investicija je blizu 1,4 milijarde KM, a postoji interes i za nove”, rekao je Đokić.

On je naveo da ne očekuje dalje poskupljenje struje i rast troškova mrežarine u ovoj godini.

“Mislim da trenutno nema razloga za razmišljanje o tome u ovoj godini. To se može desiti u slučaju nekog globalnog poremećaja i velikih problema na tržištu električne energije. Samo tada se može otvoriti ovo pitanje, a Srpska će i ubuduće ostati privržena politici nižih cijena u odnosu na okruženje”, rekao je Đokić. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *