Vječne hemikalije PFAS pronađene u skoro polovini vode za piće u SAD – studija

Gotovo polovina, tačnije 45 %, sve vode iz slavina u SAD-u sadrži barem od toksičnih hemikalija, poznatih kao vječne hemikalije ili polifluorirane alkilne supstance (PFAS).

Ovo se navodi u izvještaju Geološkog zavoda Sjedinjenih Američkih Država

Nazvane “vječne hemikalije”, jer im je potrebno mnogo vremena da se razgrađuju, ove supstance su još vjerojatnije u gradovima i u njihovoj blizini, pri čemu 75% urbanih uzoraka sadrži barem jedan PFAS. 

Samo 25% ruralnih područja je kontaminirano, prema studiji, dok su nivoi kontaminacije bili slični između javnih i privatnih vodosnabdijevanja. 

Utvrđeno je da su svi izmjereni nivoi jedinjenja PFAS iznad zdravstvenih savjetodavnih nivoa, koje je odredila Agencija za zaštitu životne sredine

Uzeti su uzorci iz slavine 716 različitih kuhinjskih sudopera na prisustvo 32 različita PFAS, a agencija je priznala da postoji više od 12.000 vrsta i da se mnogi ne mogu otkriti postojećim testovima – što znači da je problem vjerovatno gori nego što se sugeriše u izvještaju.

Koriste se za pravljenje neljepljivih tava, pjene za gašenje požara, ambalaže za hranu otpornu na masnoću i drugih uobičajenih predmeta za domaćinstvo.

Popularnost PFAS-a je opala, jer je javnost postala svjesna njihove povezanosti sa hroničnim i smrtonosnim stanjima. Ova svijest o štetnosti koju izazivaju “vječne hemikalije” stigla je decenijama nakon što su proizvođači hemikalija saznali da se njihovi proizvodi ispuštaju u podzemne vode i bioakumuliraju kod ljudi.

Vječne hemikalije prisutne u organizmu većine Amerikanaca

Poznato je da PFAS izaziva medicinski haos na ljudskim i životinjskim tijelima. A dovodi se u vezu sa smanjenom plodnošću, razvojnim problemima kod djece, rakom, visokim holesterolom, bolestima jetre i bubrega i endokrinim (hormonskim) poremećajima. 

Budući da se ne razgrađuju, oni se bioakumuliraju, što znači da svaka naredna generacija nosi više njih u svojim tkivima. Velika većina krvotoka Amerikanaca zauvijek je kontaminirana hemikalijama. 

Uprkos dokazima, proizvođači PFAS kao što su DuPont i 3M kategorički su poricali da njihovi proizvodi nanose štetu ljudima. Budući da ove kompanije troše milione na lobiranje u Kongresu, inicijative za njihovu zabranu, poput one koja je usvojena 2021. godine, nisu postale zakon, osim nekoliko izuzetaka u državama kao što je Mejn.

U novembru, Kalifornija je tužila 18 proizvođača PFAS-a, navodeći da su bili svjesni da su njihovi proizvodi “otrovni i štetni za ljudsko zdravlje i okolinu”, ali su odlučili da to sakriju od kupaca. Dok su 3M, Chemours, DuPont i Corteva ove godine postigli nagodbu od milijardu dolara ili više u vezi sa svojim znanjem o zdravstvenim efektima PFAS-a, poravnanja su bila strukturirana tako da ne uključuju priznanje odgovornosti. Međutim, 3M se obavezao da će prestati proizvoditi PFAS do kraja 2025.

Izvor: RT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *