HE Bistrica : ugovor o finansiranju izgradnje do kraja godine

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kineske Eksim banke i kompanije AVIK, kojoj je povjerena izgradnja hidroelektrane HE Bistrica.

U okviru završnih pregovora o zaključenju ugovora o kreditiranju, izraženo je obostrano očekivanje da bi do kraja ove godine trebalo da bude zaključen ugovor o finansiranju izgradnje ovog hidroenergetskog objekta koji se gradi u donjem toku rijeke Bistrice u blizini Foče, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tempom izvođenja radova na gradilištu buduće hidroelektrane, koja će raspolagati sa instalisanom snagom od 39 megavat časova.

On je istakao da je Vlada i na ovom sastanku izrazila snažnu privrženost projektu izgradnje HE Bistrica, koji je od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta Elektroprivrede Republike Srpske.

Višković je zahvalio kineskim partnerima na uspješnoj saradnji na realizaciji ovog projekta, procijenjene vrijednosti 103 miliona evra.

Višković je ukazao da je ovaj projekt dogovoren sa kompanijom AVIK tokom njegove ranije službene posjete Kini, zajedno sa dogovorom o izgradnji fabrike metalnih cijevi u Foči, koji će, takođe, graditi ova kompanija.

– Uspješna realizacija ove investicije, koja se gradi planiranom dinamikom, predstavlja još jednu potvrdu odlične saradnje sa kineskim kompanijama i bankama, koje su jedan od naših najvažnijih partnera u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, poput ovog – istakao je premijer Srpske.

Li Ven, predstavnik Eksim banke, istakao je da dijele privrženost realizaciji ovog projekta, dodajući da su u ranijem periodu imali izuzetno uspješnu saradnju na svim projektima u koje je bila uključena kompanija AVIK.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministarka finansija Zora Vidović.

Republika Srpske je do sada, vlastitim sredstvima, finansirala trećinu od procijenjene vrijednosti izgradnje HE “Bistrica”, dok će preostali iznos biti obezbijeđen kreditnim sredstvima.

Radovi na izgradnji ove elektrane trebalo bi da budu okončani početkom 2027. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *