Hidroelektrane na Bistrici biće izgrađene do 2027. godine

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da se izgradnja tri hidroelektrane na Bistrici, u Foči odvija planiranom dinamikom i da će Srpska početkom 2027. godine imati novi hidroenergetski objekat koji je izgradila “Elektroprivreda Republike Srpske”.


Đokić je rekao da je danas u Banjaluci sa direktorom poslovne jedinice kompanije AVIK /AVIC – China National Aero Technology International Engineering Corporation/ u Foči Vej Pingom razgovarao o izgradnji fabrike metalnih cijevi u Foči, koja bi trebala biti izgrađena za oko godinu i po.

“Time mi zaokružujemo vrlo značajan fazni period relizacije ovoga projekta. Već se izvode radovi na hidroelektranama na Bistrici, izgradnjom tunelskih objekata, a sa druge strane i pripremom za drugi projekat, a to je izgradnja fabrike metalnih cijevi”, rekao je Đokić novinarima nakon sastanka.

On je dodao da je Vlada Srpske na jučerašnjoj sjednici razmatrala informaciju o realizaciji projekta izgradnje hidroelektrana Bistrica, uključujući i fabriku cijevi, te dala punu podršku dosanjašnjim i budućim aktivnostima.

Đokić je istakao da je Srpska do sada sa kineskim kompanijama ugovorila više različitih projekata u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture, navodeći da je ovaj projekat operativno najkvalitetniji.

“Ova kompanija ima interesa da dalje investira u Republici Srpskoj, da dalje radi na realizaciji energetskih projekata i mi smo spremni da sa njima o tome razgovaramo i da im omogućimo da zajedno pristupimo razmatranju ideja za nove projekte, odnosno da idemo na konkretno ugovaranje novih energetskih projekata u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić.

Đokić je podsjetio da je 2019. godine sa kompanijom AVIK potpisan sporazum o saradnji na realizaciji izgradnje hidroelektrana na Bistrici.

“Sada smo u fazi da želimo sa kompanijom AVIK, ali prije svega sa kineskom Eksim bankom, nastaviti pregovore u pogledu podrške daljem finansiranju ovog projekta. Mi smo do sada finansirali vlastitim sredstvima oko trećinu planiranih radova od 102 miliona evra”, rekao je Đokić.

On je dodao da će predstavnici Eskim banke u petak, 15. septembra, posjetiti lokalitet izgradnje hidroelektrana na Bistrici i Banjaluku.

Đokić je naveo da se kineske kompanije odlučuju za ulaganje u Republiku Srpsku zbog pouzdanosti Srpske kao partnera koji je u stanju da vodi kvalitetne pregovore, preuzima i izvrši obaveze.

AVIK će graditi fabriku metalnih cijevi u Miljevini kod Foče

Direktor poslovne jedinice kompanije AVIK u Foči Vej Ping rekao je da izgradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici napreduje planiranom dinamikom zahvaljajući podršci Vlade Srpske.

“Danas smo razgovarali o drugim oblicima saradnje i dogovorili smo naredni korak, a to je izgradnja fabrike metalnih cijevi u Foči na lokaciji Miljevina. Investicija će koštati nekoliko miliona evra”, rekao je Vej Ping.

On je dodao da će na izgradnji i u radu fabrike biti zaposleno 40 radnika iz lokalne zajednice.

Govoreći o pregovorima o finansiranju koji predstoje sa finansijskim institucijama iz Kine, Vej Ping je rekao da će naredni petak predstavnici osiguravajuće kuće “Sinošur” iz Kine boraviti u posjeti Republici Srpskoj i projektu u Foči.

“Vlada Republike Srpske i generalno BiH ima dobre odnose sa Kinom i to je prvi razlog njihovog dolaska. Drugi razlog dolaska jeste što je studija izvodljivosti projekta pokazala da je on u ekonomskom smislu izuzetno isplativ”, rekao je Vej Ping.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *