HDZ BiH traži osnivanje „hrvatskog“ operatora gasa u BiH za projekat Južna interkonekcija

HDZ BiH zatražio je da sve aktivnosti oko projekta izgradnje gasovoda „Južna interkonekcija“ u BiH, umjesto preduzeća „BH Gas“ iz Sarajeva, preuzme novo preduzeće, „Južna plinska interkonekcija”, sa sjedištem u Mostaru.

Ovo bi bilo javno preduzeće, koje bi osnovali kantoni/županije, kroz koje prolaze gasne trase i odvajanja, zajedno sa Federacijom BiH.

Ovo je dio amandmana koje je na Zakon o gasovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“, uložio klub delegata hrvatskog naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Zakon o gasovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“ usvojen je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, krajem 2021. godine. Tada su za njega glasali i poslanici HDZ BiH, ali su delegati ove stranke u Domu naroda FBiH, polovinom 2022. godine, uložili amandmane na zakon.

HDZ BiH nezadovoljan poslovanjem i nacionalnim sastavom uprave „BH Gasa“

Tomislav Mandić, delegat HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ova stranka predložila formiranje nove kompanije, jer je “nezadovoljna nacionalnim sastavom uprave i poslovanjem BH Gasa”.

“Mi zastupamo hrvatski narod. Provjerite nacionalnu upravljačku strukturu u BH Gasu. Da li ima ijedan Hrvat ili Srbin? Provjerite kako posluje BH Gas. Iznenadićete se, i to negativno. Ovo je spas tog projekta. Mi štitimo projekt Južne interkonekcije da ne dođe u ruke „BH Gasa”, koji nema svijetlu budućnost”, rekao je Mandić.

Mandić, koji je i zastupnik u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona, potvrdio je za RSE i da je taj kanton krenuo u registraciju preduzeća “Plinovod Zapadnohercegovačke županije”. Prema njegovim riječima, firma „nema veze s Južnom interkonekcijom, ali ne zna detalje”.

Južna interkonekcija od strateškog energetskog interesa Federacije BiH

Zakon o gasovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“ predviđa izgradnju gasovoda na trasi Zagvozd (Hrvatska) – Posušje – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Amandamnima HDZ BiH zatraženo je i da se, osim ove trase, gradi još jedna trasa na pravcu Posušje – Široki Brijeg – Mostar, sa odvajanjima prema Livnu, Gornjem Vakufu – Uskoplju i Jajcu.

Delegati Stranke demokratske akcije (SDA) najavili su da neće podržati amandmane, dok su iz ambasade SAD u BiH poručili da bi amandmani HDZ-a ugrozili provođenje projekta, prenosi RSE.

Hrvatski dio gasovoda „Južna interkonekcije Hrvatska – Bosna i Hercegovina“ uključuje dionicu Dugopolje – Zagvozd ukupne dužine 52 km i dionicu Zagvozd – Imotski – granica Hrvatske i BiH, dužine 22 km, dok je u BiH ukupna dužina trase 169 km. Predviđeni kapacitet interkonekcije je do 1,5 mlrd m3 godišnje. 

Federacija Bosne i Hercegovine se trenutno snabdijeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika. Zbog toga je „Južna interkonеkcija“ označenа kao jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *