Projekat gasovoda Južna interkonekcija ponovo u fokusu

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom FBiH, Fadilom Novalićem razgovarala je, nedavno, sa predstavnicima Evropske unije, o projektu Južna interkonekcija, što je znak da EU održava nivo zanimanja za realizaciju projekta, piše Večernji list BIH.

Poručeno je da će EU osigurati potrebnu pomoć Federaciji BiH i ukazano na važnost korišćenja finansijskih mogućnosti, koje BiH stoje na raspolaganju, zahvaljujući evropskim finansijskim institucijama. Jedna od njih je i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja finansira projekte energetskog sektora, od kojih poseban značaj ima projekt Južne interkonekcije.

Južna interkonekcija je gasovod koji treba povezati Hrvatsku i BIH, odnosno Federaciju BiH, osiguravajući dotok ovog energenta iz izvora kao što su LNG Krk, Kaspijska regija (projekt IAP), evropska čvorišta za trgovinu gasom, a koji je upravo zbog promijenjenih okolnosti na svjetskom tržištu, izgleda, ponovno u fokusu.

Večernji list podsjeća da je krajem prošle godine Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska. Predlagač zakona, Federalna vlada, obrazložila je tada da je “Južna interkonekcija ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele FBiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom”.

U tehničkom smislu, idejni projekt finansiran je grant sredstvima Evropske komisije i završen je sredinom oktobra 2020. godine, dok je studija uticaja na okolinu i društvo finansirana grant sredstvima (USAID) završena krajem januara 2021. godine. Poznato je kako bi trasa gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska polazila od mjesta Zagvozd u Hrvatskoj do granice BiH. Dalje bi se kretala preko Posušja, Tomislavgrada i Bugojna do Novog Travnika, gdje bi se spajala s postojećim transportnim sistavom. Drugim krakom predviđena je distribucija ovog energenta od Posušja do Mostara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *