Gubitak Elektroprivrede BiH za 2023. godinu 331 milion KM

Gubitak Elektroprivrede BiH za 2023. godinu iznosi 331 milion KM, rekao je direktor ovog preduzeća Sanel Buljubašić.

Buljubašić je naveo da je aktuelna uprava dužnost preuzela u avgustu prošle godine, te da je tada gubitak Elektroprivrede BiH iznosio 55 miliona KM.

“Prethodna uprava je u januaru prošle godine pismom upozorila prethodnu Vladu Federacije BiH /FBiH/ na poslovni gubitak od 91 milion KM, te na očekivano smanjenje prihoda”, rekao je Buljubašić na konferenciji na kojoj je predsatvljeno poslovanje Elektroprivrede BiH.

Kao pozitivnom odlukom prethodne uprave, dok je direktor ovog preduzeća bio Admir Andelija, smatra to što je u skladu stručnim sugestijama smanjila ulaganja u rudnike za 50 miliona KM. Osim toga, kao pozitivnim je naveo to što su prošle godine smanjeni troškovi poslovanja za 16 miliona KM.

On smatra da su problemi počeli 2009, kada su rudnici postali dio koncerna “Elektroprivrede BiH” i pojasnio da su gubici rudnika te godine iznosili 39 miliona KM, a prošle 117 miliona KM.

“Akumulirani gubitak rudnika od 2009. do 2023. godine iznosi više od milijardu KM”, precizirao je Buljubašić.

On je napomenuo da su gubici napravljeni u rudnicima Kreka, Zenica i Gračanica, a da ostali rudnici u koncernu pozitivno posluju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *