Gradski prevoz u Banjaluci najskuplji u regionu, u odnosu na prosječnu platu

Uprkos trendu pada cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH, banjalučki prevoznici su najavili da će cijene karata ipak ostati nepromjenjene, čime je Banjaluka potvrdila status grada sa najslabijom kupovnom moći građana i najskupljim gradskim prevozom u regionu.

Naime, prema komparativnoj analizi cijena javnog prevoza i cijena parkinga u gradovima regiona, koju je izradio Centar za životnu sredinu uz pomoć udruženja građana iz regiona, uočena je različita kupovnu moć građana regiona u odnosu na karte javnog prevoza.

Sa prosječnom platom u Banjaluci 563 karte, u Zagrebu 2217

Prema toj analizi Zagreb je na vrhu liste, gdje je sa jednom prosječnom platom iz 2022. godine moguće kupiti 2217 karata javnog prevoza, dok je kupovna moć građana Banjaluke u odnosu na ostale gradove najniža, tačnije gotovo čevorostuko manja u odnosu na Zagreb. U Banjaluci je sa prosječnom platom moguće kupiti 563 karte.

Izvor: Centar za životnu sredinu

Iako je u ovoj godini rast cijena goriva paralelno pratilo i povećanje cijena karata javnog prevoza, sa druge strane, aktuelni pad cijena goriva teško da će voditi i smanjenju cijena karata javnog prevoza u Banjaluci, jer banjalučki prevoznici tvrde da su trenutne cijene prevoza i dalje opravdane, pa prema tome i dalje ostaju najskuplje u regionu.

U analizi se uočava da je trend kupovne moći građana Banjaluke opao u 2022. godini u odnosu na 2020. godinu.

Tako građani Banja Luke, ali i Skoplja, bez obzira na rast prosječne plate, u 2022. godini u prosjeku mogu da priušte 1%, odnosno 6% manje karata javnog prevoza nego u 2020., za razliku od Podgorice, čiji građani mogu da priušte 37% više karata, ili Zagreba, čiji građani mogu da priušte dvostruko više karata.

Cijena javnog prevoza u Banjaluci 2,3 puta viša od cijene parkinga

Kada je riječ o cijenama parkinga, analiza je pokazala da povećanje cijene parkinga stimulativno utiče na povećanje broja građana koji koriste javni prevoz, te da dobru praksu više cijene parkinga po satu u odnosu na cijenu karte javnog prevoza, od gradova u regionu imaju Zagreb, i to tri puta višu, te nešto višu Novi Sad i Sarajevo, kao i relativno višu Skoplje.

Lošu praksu posjeduju Ljubljana, Podgorica, te Banja Luka – koja dominira sa oko 2,3 puta višom cijenom javnog prevoza u odnosu na cijenu parkinga po satu u prvoj zoni.

Dok se u Banjaluci ozbiljno ne pristupi cijelokupnoj reorganizaciji javnog prevoza, imajući u vidu sistem prevoza, raspored linija, kao i prvenstveno previsoke cijene karata, jasno je da ćemo biti na vrhu liste gradova sa najlošijim javnim prevozom u regionu, navode u Centru za životnu sredinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *